Srbija predala odgovore na Upitnik

Premijer Srbije uručio u Briselu odgovore na upitnik Evropske komisije o sprovedenim reformama i uslovima za članstvo u Uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

02:08

Default images

45 dana pošto je iz Brisela stigao upitnik Evropske komisije, naša delegacija sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu uručila je odgovore komesaru Evropske unije za proširenje Štefanu Fileu.

Domaći zadatak je obavljen i u šest kutija avionom uspešno poslat za Brisel. 10 kilograma materijala sa odgovorima na 2.483 pitanja biće prva slika pred ocenu o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Evropskim zvaničnicima predati su i odgovori građana koje su poslali na sajt B92 tokom akcije "Narod se pita".

Evropski komesar za proširenje Štefan File je pohvalio srpske vlasti što su u rekordnom roku dostavili odgovore na pitanja Evropske komisije i najavio da bi mišljenje Brisela o kandidaturi Srbije moglo biti izneto u godišnjem izveštaju o napretku, 12. oktobra.

“Danas je istorijski dan za Srbiju. Priprema i uručivanje odgovora na Upitnik je ključni korak koji potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji preduzimaju kako bi pokazali sve napore koje su načinili kako bi potencijalno postali kandidati i potencijalno započeli pretpristupne pregovore“, podsetio je File.

Evropski komesar je najavio da će u narednim danima u Beograd biti poslate ekspertske misije kako bi se uverile u stanje na terenu.

“Do 12. oktobra Komsija mora da pripremi godišnji izveštaj o napretku i u njemu će da se nađe sve ono što bude učinjeno do 1. septembra. To nije mnogo vremena, ali ako uzmemo u obzir administrativne napore iza ovih odgovora, verujemo da ćemo imati materijala za pripremu mišljenja o kandidaturi“, naveo je on.

Ekspeditivnost srpskih vlasti hvali i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Ipak, neće biti vremena za predah, kaže on.

“Zadovoljstvo mi je da kažem da je Srbija na pozitivnom putu. 2011. je godina mogućnosti za Srbiju. Nije vreme za opuštanje, naprotiv, vreme je za akciju. Dok Komisija analizira odgovore Srbije, nema tajmauta. Približavanje EU zahteva stalne napore i uveren sam da će Srbija napraviti veliki korak ka EU. Možete računati na našu punu podršku“, poručuje on.

Premijer Srbije Mirko Cvetković zadovoljan je što je njegova Vlada obavila zadatak iz Brisela u roku i poručuje da će Beograd nastaviti sa reformama.

“Veoma mi je drago da sam danas ovde, a posebno jer smo uradili ono što smo i obećali - doneli smo odgovore na pitanja iz Upitnika. Za Srbiju je ovo važan, možda i istorijski dan, ali je važan i za druge zemlje u regionu, jer mi podržavamo evropsku perspektivu celog regiona“, poručio je Cvetković.

“Uradili smo domaći zadatak u relativno kratkom roku od 45 radnih dana i spremni smo da nastavimo tako. Očekujemo dodatna pitanja na koja će odgovori biti upućeni u isto tako ’veoma kratkom roku’. Nastavljamo sa reformama i ovde smo razgovarali o svemu onome što nas na tom putu čeka“ , naveo je on. Pre predaje odgovora iz Upitnika EK, predsednik Vlade Mirko Cvetković, potpredsednik Božidar Đelić i direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević sastali su se s predsednikom EU Hermanom van Rompejem.

Evropska unija ostaje posvećena perspektivi evropske integracije Srbije, poručio je Van Rompej, dodajući da Srbija mora da nastavi sa reformama, konstruktivnim pristupom u regionu i da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom.

Van Rompej je ponovio "ličnu i posvećenost EU perspektivi evropskih integracija Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana".

"Koristim ovu priliku da ohrabrim Srbiju da nastavi sa važnim reformama i nastavi sa konstruktivnim pristupom u regionu. Takođe ističem potrebu pune saradnje s Haškim sudom", navodi se u saopštenju iz Rompejeve kancelarije.

Evropska komisija trebalo bi da odgovore na Upitnik razmotri u roku od četiri do šest nedelja. Ukoliko bude potrebno, Brisel će u februaru ili martu Srbiji uputiti dodatna pitanja kako bi se razjasnili neki od odgovora.

Osim odgovora na Upitnik, srpska delegacija je Briselu predočila i dokument u kojem su iznete ideje za povećanje finansijske podrške EU državama zapadnog Balkana.

Ukoliko Brisel ovu ideju prihvati, to bi moglo, prema rečima potpredsednika Vlade Božidara Đelića, da predstavlja "uštedu i dobitak za naše građane od oko tri milijarde evra za ovu deceniju“.

Za "polaganje ispita" najpre "usmeni"

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević uverena je da Srbija do kraja godine može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ipak, da bi “položila ispit” u decembarskom roku, Srbija će morati da prođe usmeni ispit, dodatnu nastavu i da poboljša imidž.

“Ona može da položi ispit u decembarskom roku, ali za to je potrebno da radi u tri oblasti. Prva je Upitnik, dodatna pitanja, ekspertske misije. Znači da pomogne Komisiji da stekne pravi uvid u to kakvo je činjenično stanje u Srbiji”, kaže Delevićeva.

“Drugo je da uloži sve napore da popravi to činjenično stanje i da one stvari koje su izdvojene kao nešto što smeta sticanju statusa kandidata – od blanko ostavki do povraćaja imovine – da se to uradi do roka koji smo dali sebi u akcionom planu”, navodi ona.

“Treće je da učestvuje u stvaranju takve političke klime u kojoj svaka zemlja članica želi da glasa da Srbija postane kandidat na ovogodišnjem decembarskom sastanku Evropskog saveta”, zaključila je Milica Delević.

Navedimo i da je u delegaciji Srbije i ministarka pravde Snežana Malović, čiji resor je trpeo dosta kritika iz Brisela, a koja treba da se sastane sa evropskom komesarkom za pravosuđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: