Obuka Roma za bezbedniji rad

Romi iz novosadskog naselja "Bangladeš" završili obuku za bezbednije sakupljanje sekundarnih sirovina. LDP: Pomoći, a ne obučavati za "kopanje" po kontejnerima.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

12:30

Default images

Nevladina organizacija Centar za održivi razvoj održala je radionice u vezi sa zaštitom na radu i protivpožarnom zaštitom, a podeljena im je i zaštitna oprema.

Ovaj projekat su podržali i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Đula Farkaš godinama se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina. Svakog dana izložen je riziku da se povredi preturajući po kontejnerima, otruje ili da bude povređen u saobraćaju.

Obuka iz prve pomoći mu je, kako kaže, koristila jer je naučio kako da zaustavi krvarenje, dezinfikuje ranu i slično, a svi meštani "Bangladeša" su sada pripremljeni i za eventualne požare u naselju.

"Bilo je ovde ranije dosta požara, nismo znali kako da gasimo, sada je već drugačije", kaže Farkaš.

Mnogi od ljudi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina pronalaze i hranu koju nakon toga koriste za jelo. Pošto je bilo nekoliko slučajeva trovanja hranom u naselju, održano im je i predavanje o tome na šta da obrate pažnju kada preturaju po kontejnerima.

"Objašnjeno je šta se od hrane može uzeti, šta ne, kako izgleda pokvarena hrana i tako dalje", kaže Farkaš.

Romi iz "Bangladeša" su dobili i zaštitnu opremu, poput rukavica, čizama i slično, koje koriste prilikom sakupljanja sekundarnih sirovina.

U Centru za održivi razvoj, koji je pokrenuo ovaj projekat, kažu da je odziv bio veliki i da je iz svake od oko šezdeset porodica bar jedan član učestvovao u radionicama.

Mirjana Laban iz tog centra rekla je da je na proleće planiran nastavak obuke za žitelje "Bangladeša" prvenstveno u pogledu protivpožarne zaštite, kao i da je planirano i formiranje neformalnog lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva, prvog tog tipa u Srbiji, od obučenih meštana.

LDP: Skandal

Marko Karadžić, komesar za ljudska prava LDP, kaže za B92 da je ovaj projekat stravičan primer na koji način ova vlast tretira građane svoje zemlje.

"Kroz projekat se između ostalog edukuju Romi i na koji način da preturaju po kontejnerima i vrše odabir hrane. Umesto da se organizuju socijalne službe, naprave info pultovi gde oni koji imaju više mogu da ostave za one koji ne mogu da se prehrane, da se odrede kontejneri za papir i sekundarne sirovine do kojih lakše mogu da dođu oni koji od sakupljanja žive", navodi Karadžić.

"Naša vlast vidi kao 'održivi razvoj' romske populacije to što ih uči na koji način da se hrane đubretom iz kontejnera. Skandal ove razmere samo pokazuje licemernost u pristupu rešavanja problema najugroženijih građana", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: