Đelić: Status kandidata ove godine

Vicepremijer Božidar Đelić rekao u Strazburu da je uveren da će Srbija ove godine dobiti status kandidata za EU i da će pregovori o tome početi na proleće 2012.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

20:32

Default images

Prema njegovim rečima, u utorak se očekuje ratifikacija SSP-a u Evropskom parlamentu, koja će bitno doprineti cilju Beograda - pregovori o članstvo u EU 2012.

Đelić je u izlaganju u Spoljnopolitičkom odboru EP naveo da će se ove godine utvrditi strateško-politički profil Srbije za tekuću deceniju i naveo da je 2011. važna kao pripremna za izbore u 2012.

On je ocenio da će sutra očekivana ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija u Evropskom parlamentu i potom usvajanje rezolucije o evropskoj integraciji Srbije doprineti strateškom cilju Beograda - status kandidata u ovoj i početak pregovora o članstvu u EU 2012.

Srpske vlasti su, prema njegovim rečima, u roku od šest nedelja pripremile odgovore na Upitnik Evropske komisije o spremnosti Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU i to će 31. januara biti uručeno evropskom komesaru Štefanu Fileu u Briselu.

Zbog toga i zbog priprema za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore, 2011. godina je od presudne važnosti za Srbiju.

Đelić je kazao da je to godina u kojoj će Srbija nastaviti da se bori sa posledicama ekonomske krize.

Vlada u Beogradu će, prema njegovim rečima, "nastaviti da održava makro-ekonomsku stabilnost i obezbeđuje skromni napredak u životnom standardu naših građana nakon dve i po godine zamrznutih nominalnih plata i penzija".

Potpredsednik srpske vlade je stavio do znanja da treba da počne i dugo očekivani dijalog sa Prištinom, uz nadu da će se postići prvi opipljivi rezultati.

Đelić je rekao da veruje da će konačno Mišljenje Evropske komisije najkasnije do oktobra ove godine biti dato Savetu ministara i da će tada i biti odlučeno da se na sastanku lidera EU u decembru Srbiji odobri kandidatura i početak pregovora o članstvu odredi za proleće 2012.

"Odlučni u reformama i saradnji s Hagom"

Potpredsednik Vlade je rekao da Srbija optimizam zasniva na činjenici da je, iako unutar EU još nema snažne volje da se ubrza proces proširivanja, Srbija odlučna u sprovođenju reformi i saradnji s Haškim tribunalom.

"Mi znamo da neki u EU ne bi voleli da Srbiji bude dozvoljeno da počne pregovore o članstvu pre nego što general Mladić bude u Hagu", naveo je Đelić.

On je, međutim, rekao da "Srbija čini apsolutno sve što je u njenoj moći da bi locirala, privela i predala preostala dva optuženika Haškom tribunalu".

"U našem je najvećem interesu da uspešno završimo saradnju sa Haškim sudom što pre je moguće", kazao je Đelić.

On je rekao, da je "moralna obaveza, međunarodna obaveza" Srbije koja jasno shvata važnost potpune saradnje radi pomirenja u okviru regiona i dobijanje međunarodne podrške.
Evropski parlament (FoNet)
"Mi se usaglašavamo sa preporukama Glavnog tužioca i u potpunosti sarađujemo sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekao je Đelić.

"Prirodno, mi smo svesni da će se EU prilikom procenjivanja da li postoji puna saradnja, u najvećoj meri i dalje pozivati na izveštaje Glavnog tužioca", objasnio je Đelić.

On je naveo da Srbija ima "jasnu političku volju" za saradnju sa međunarodnim partnerima u tom pitanju.

"Konkretni rezultati u podnošenju dokumenata i obezbeđivanju svedoka su tu. Mladić i Hadžić još uvek nisu tu, ali mi činimo sve što možemo kako bismo to promenili. Ako i kada ih lociramo, oni će odmah biti prebačeni u Tribunal. Takva odluka našeg Predsednika i naše Vlade je ključni element naše saradnje sa Haškim sudom", naveo potpredsednik Vlade.

On je ukazao na to da je Srbija takođe ostvarila značajan napredak u oblasti regionalne saradnje u 2010. godini, a posebno su poboljšani odnosi sa Hrvatskom, dok su odnosi s BiH u usponu.

Takođe je podsetio da je u martu 2010. godine Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, prvi dokument te vrste u regionu, koji jasno navodi osudu masakra u Srebrenici 1995. godine.

Đelić je kazao i da vlasti Srbije rade na ključnim reformama, a to je posebno preustrojstvo pravosuđa. Srbija je, kako je rekao, blisko sarađivala s Evropskom komisijom u toku 2010. godine na otklanjanju nedostataka primećenih u postupku reforme pravosuđa započete u decembru 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: