Nagrada NIN-a Gordani Ćirjanić

Dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine u 2010. je Gordana Ćirjanić, za roman "Ono što oduvek želiš" u izdanju “Narodne knjige”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

08:42

Default images

Ovaj roman je u obliku pisma starijeg brata mlađem, koji na pragu starosti svodi životne račune.

Njegovo kazivanje povremeno prekidaju slike sa malog ekrana, scene iz krimi televizijskih serija, kojima je glavni junak opčinjen.

Roman Gordane Ćirjanić izabran je u konkurenciji 124 romana objavljena u Srbiji tokom prošle godine, dok se u užem izboru nadmetao sa još pet romana, a to su: "Vrlo malo svetlosti" Vladana Matijevića, "Mi različiti" Veselina Markovića, "Gospođa Olga" Radovana Belog Markovića, "Ispod tavanice koja se ljuspa" Gorana Petrovića i "Kamen blizanac" Zorana Petrovića. Odluku o pobedniku doneo je žiri u kome su bili Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mladen Šukalo, kao i predsednik žirija Vasa Pavković, koji je za B92 objasnio zbog čega je nagrada pripala baš romanu Gordane Ćirjanić.

“To je jedna knjiga vrlo savremene tematike, provokativna u mnogim svojim aspektima i to je ono što je, uz jasnu misao žirija da je Gordana Ćirjanić u proteklih deset godina tri puta imala izvanredne knjige i nalazila se u najužim izborima, uticalo na moje kolege”, objašnjava on.

“Ja mogu samo da čestitam Gordani Ćirjanić, jer je ona jedan od poligrafa srpske književnosti kakvih malo ima, ona piše vrhunsku poeziju, esejistiku, bavi se pripovetkom sa mnogo uspeha, a sa druge strane ima četiri romana visokog kvaliteta”, podseća Pavković.

Zanimljivo je da je Gordana Ćirjanić jedina žena pisac u ovogodišnjoj konkurenciji, dok je u istoriji dugoj 56 godina, ona tek četvrta laureatkinja.

Pre nje su priznanje za svoj književni rad dobile Grozdana Olujić prošle, Dubravka Ugrešić 1988. i Svetlana Velmar Janković 1995. godine.

“Srećna, ali i iznenađena”

Gordana Ćirjanić je, nakon saznanja da će nagrada završiti u njenim rukama, rekla da je srećna, ali i iznenađena, jer joj je ova nagrada dva puta izmakla.

“U mojim prethodnim romanima postoji nešto što bi se zvalo ‘svetlo dno’. Mislim da toga u ovom romanu nema, sem u samom činu pisanja. Možda je to razlog što sam na roman ‘Ono što oduvek želiš’ i sama gledala drugačije nego na svoje prethodne romane”, kaže ona.

“Naime, imala sam izvesan problem sa njim, meni to nije svojstveno, ali ga ja nijednom nisam pročitala pošto je objavljen. Prema tome, on očigledno ima neku svoju, u mom intimnom svetu, specijalnu sudbinu”, objašnjava Ćirjanićeva.

“Bilo je pritisaka, ali je žiri radio profesionalno”

Predsednik ovogodišnjeg žirija Vasa Pavković kaže da je i ove godine bilo pritisaka i pokušaja da se destabilizuje žiri, ali i sama NIN-ova nagrada.

Ipak, dodaje Pavković, žiri je svoj posao uradio demokratski i javno, dok će, prema njegovim rečima, odluka koja je doneta biti na proveri javnosti u narednom periodu.

“Ove godine je bilo pokušaja pritiska na žiri sa raznih strana, ali sama snaga NIN-ove nagrade je meni i mojim kolegama omogućila da taj pritisak ne osetimo. Oni koji nisu želeli da učestvuju u trci za NIN-ovu nagradu su kao trkači koji ne žele da provere svoje sposobnosti na nekoj trci, ali veruju da su prvaci Srbije, prvaci Balkana, možda čak i prvaci sveta, ali ne žele da se njihove knjige procenjuju”, ocenjuje on.

Prvi dobitnik NIN-ove nagrade bio je 1954. godine Dobrica Ćosić, a dobio ju je za roman "Koreni".

Trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović.

Samo 1959. godine NIN-ovo priznanje za roman godine nije dodeljeno zbog, kako je tada rečeno, stimulisanja kvaliteta.

Ovogodišnja nagrada će svečano biti uručena 26. januara u Skupštini grada Beograda. Njen pokrovitelj je “Telekom Srbija”, a ona iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: