Purda ostaje u zatvoru

Sud BiH je odbacio zahtev za puštanje iz ekstradicionog pritvora hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhapšenog na osnovu međunarodne poternice Srbije.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.01.2011.

13:24

Default images

Sud je dozvolio mogućnost da Purda bude izručen Hrvatskoj ukoliko za to pismenu saglasnost daju vlasti Srbije.

Predstavnica za štampu Suda BiH Selma Hadžić rekla je da je taj sud juče razmotrio zahtev odbrane za oslobađanje Purde i taj zahtev odbacio kao nepotpun.

"Izručenje Hrvatskoj je moguće pod uslovom da Srbija pismeno izvesti Sud BiH da je saglasna da on bude izručen Hrvatskoj", rekla je Hadžićeva, ističući da sada sve zavisi od srpskog pravosuđa.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara, kada je na osnovu poternice Srbije uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Sud BiH mu je tada odredio pritvor od 18 dana.

Srbija je 2007. godine raspisala poternicu za Purdom i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i ubili dvojicu, dok je treći umro u bolnici.

Purdin spis stigao u Zagreb

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) primilo je oko podneva kopiju spisa Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratni zločin, saopštilo je tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da će tužilaštvo u Osijeku, koje je određeno za postupanje u tom predmetu, po razmatranju dostavljene kopije spisa i ocene dokaza, odlučiti o daljem postupanju.

Odlukom glavnog državnog tužioca Mladena Bajića za postupanje u ovom predmetu određeno je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku, umesto stvarno i mesno nadležnog Županijskog državnog tužilaštva u Vukovaru, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranicama tužilaštva.

Kopija spisa je dostavljena DORH putem ambasade Hrvatske u Srbiji.

“Srbija nema pravo monitoringa”

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je, komentarišući izjavu ministarke pravde Snežane Malović da Srbija u slučaju Purda ima pravo nadzora onoga što je učinjeno u hrvatskom pravosuđu, da to nije moguće, jer u Hrvatskoj kao suverenoj i pravno uređenoj državi takve vrste nadzora ne može biti.

I predstavnik ureda predsednika Hrvatske Joško Klisović je takođe rekao da nikakvog monitoringa ne može biti, prenose hrvatski mediji.

Saradnja dveju vlada, ministarstava, tužiteljstava da, monitoring ne, precizirao je Klisović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: