Amfilofije: Izmišljen jezik

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je vernicima da je crnogorski jezik „izmišljen" i osudio sve one koji govore tim jezikom.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

09:34

Default images

Mitropolit Amfilohije je služio moleban u Podgorici u čast dolaska Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Prema njegovim rečima, ukoliko Crna Gora želi da ide ka Evropi, ona to „mora činiti na ćiriličnom pismu“.

"Neki kažu da promenimo svoj jezik i uvedemo neki novi, nepostojeći, kojim niko nikada nije govorio u Crnoj Gori. Možemo to i da uradimo, ali se time ne obnavlja duša Crne Gore, njeno pamćenje i njena pamet", rekao je Amfilohije pred više hiljada ljudi koji su ispred Crkve Svetog Đorđa čekali Novu godinu.

On je rekao da se u Evropu „ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zulu plemena".

Mitropolit SPC je rekao da njegova kletva uoči Božića, upućena svakome ko želi da sruši limenu crkvu na Rumiji, i njegovo poređenje predsednika Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmeta Bardhija sa "Turcima koji su srušili časni krst" - nisu jezik mržnje, "nego jezik ljubavi i najdublje brige".

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru organizovala je Crkvena opština Podgorica, a prisutne su zabavljali Jelena Tomašević, trubači iz Guče i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: