SNS pred vladom zbog Ustava

SNS u podne predaje Skupštini oko 300.000 potpisa građana, koji su podržali inicijativu za promenu Ustava Srbije u delu koji određuje broj narodnih poslanika.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

00:12

Default images

Dok naprednjaci tvrde da se radi o nastojanju da se uštede milioni, Demokratska stranka veruje da je to pokušaj SNS-a da svoje biračko telo održi aktivnim.

Ideja koja je uzburkala domaću političku javnost danas će postati konkretan predlog pred srpskim parlamentom. Naprednjaci i građani koji su potpisali inicijativu žele da broj poslanika bude smanjen na 125.

To je realna stvar. To je 20-25 miliona evra uštede. To je ono što treba da se uradi u ovoj zemlji. U parlamentu Srbije u 12 časova će delegacija, predsedništvo, glavni odbor stranke, predsednik i zamenik stranke, kao i brojni građani, predati peticiju”, kaže članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović-Milanović.

Inicijativu SNS-a, šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija vidi kao pokušaj naprednjaka da održe svoje stranačko i biračko telo aktivnim.

I oni sami znaju da ta akcija nema nikakav efekat. Ukoliko su spremni da se menja ustav, bolje je da se pokaže politička spremnost da se razgovara o svim elementima promene ustava. Nije ni važno koliko poslanika ima u skupštini, ono nije najvažnije pitanje kada se razmatra kako Srbija treba da bude uređena kao država, i to pre svega kao država koja ima perspektivu da postane članica EU”, kaže Kolundžija.

Da iz ideje naprednjaka o inicijativi promene Ustava stoji želja te partije da pokaže svoju snagu u biračkom telu, veruje i politički analitičar Đorđe Vukadinović. On, međutim, ocenjuje da je priča o promeni najvišeg pravnog akta zemlje prevazišla te motive i, kako kaže, otvorila Pandorinu kutiju.

Na tu inicijativu su se nakačili i mnogi drugi koje SNS ne bi rado videli na istom frontu. Od SPO-a, pa do različitih gej-lezbo udruženja. SNS je tu malo olako uleteo u tu priču, ponovo razbuktao polemike, iritirao DSS, i otvorio sumnjičenja da to rade u nekom dosluha sa DS. Ne verujem da tu ima nekog dogovora barem ne po tom pitanju i u ovom trenutku”, kaže Vukadinović.

Demokratska stranka Srbije ranije je ocenila da iza inicijative naprednjaka stoji namera da se promeni preambula Ustava koja navodi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, što su naprednjaci negirali.

Za promenu preambule bi na referendum morali da izađu i građani Srbije, podseća politički analitičar Slaviša Orlović. On ističe da je, s druge strane, za promenu drugih odredbi neophodnih za priključivanje Srbije Evropskoj uniji neophodna dvotrećinska većina u Skupštini.

Osim neminovnosti promene ustava, bitan je tajming, bitni su akteri, ali bitno je i kako doći do dvotrećinske trećine. DS će sve ono što su prepreke ne evropskom putu nastojati da ukloni, a to su odredbe ustava o ukidanju imperativa mandata, blanko ostavi, neku vrste promene izbornog sistema i na promenu članova koje se odnose na supremaciju međunarodnog prava”, kaže Orlović.

Podsećamo da je predsednik Boris Tadić još 2006. godine sadašnji Ustav nazvao plodom kompromisa, da bi tokom 2009. više puta pomenuo potrebu njegove izmene. Tada je izjavio da bi broj poslanika trebalo da bude smanjen, a izmena Ustava bi bila prilika i za rešavanje pitanja regionalizacije i decentralizacije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: