LDP: NIS je ostao monopolista

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da su podizanjem akciza na uvozno gorivo za pet dinara poništeni pozitivni efekti liberalizacije uvoza proizvoda od nafte.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

16:30

Default images

On je naveo da je time omogućeno NIS-u da zadrži povlašćeni položaj na tržištu.

Jovanović smatra da se takvim potezima ugrožavaju i evropske integracije jer Srbija nikada neće stići u Evropu ako i dalje bude štitila državne monopole ili monopole koji su ustupljeni drugim zemljama.

"NIS-u je omogućeno da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžilo obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u regionu", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Lider LDP-a je dodao da je "bezobrazluk" prema građanima i kompanijama koje se bave poslovima sa naftom da se u istom danu ukine monopol NIS na preradu benzina, a da se uvede namet na uvoz benzina koji pravi razliku u ceni od skoro pet dinara u korist NIS.

"Time se onemogućava slobodna konkurencija, a cene goriva će i dalje nesmetano diktirati kompanija koja je ostala u zaštićenom položaju. To, naravno, znači i da će tržištem dominirati nekvalitetnije gorivo, koje su proizvodi iz domaćih, prevaziđenih tehnologija", naveo je Jovanović.

Podsetimo, Naftna industrija Srbije je danas povećala cene goriva na svojim benzinskim pumpama "zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: