Završen sastanak u Zagrebu

Sastanak Komisije hrvatskog i srpskog ministarstva pravosuđa za pripremu i razmenu popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine završen je u Zagrebu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 12.01.2011.

00:37

Default images

Sastankom, posle koga nije bilo izjava predsedavali su ministarka pravde Srbije Snežana Malović i njen hrvatski kolega Dražen Bošnjaković.

Ministarka Malović i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević napustili su hrvatsko ministarstvo pravosuđa, gde je sastanak održan.

Prema najavljenom protokolu, glavne teme su bila otvorena pitanja vezana za spisak osoba optuženih za ratne zločine, uključujući i slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde, koji je nedavno uhapšen u Bosni i Hercegovini na osnovu srpske poternice.

Ministarka Malović izjavila je da ne postoje, kako se u medijima spekuliše, tajni spiskovi hrvatskih državljana koje Srbija traži zbog ratnih zločina, već da je reč o nepotpunim spiskovima koje je potrebno ažurirati.

Ona je objasnila da je ažuriranje spiskova od presudne važnosti za pravnu sigurnost građana iz obe zemlje.

Ministarka je rekla i da će na sastanku sa hrvatskim kolegom biti razmotrena sva otvorena pitanja između dve zemlje, a tema će biti i slučaj Tihomira Purde.

“Spiskovi kako hrvatske, tako i srpske strane nažalost nisu do kraja potpuni, što stvara probleme građanima obe države i upravo će to, između ostalog, biti predmet naših razgovora kako se u budućnosti ne bi suočavali s problemima te vrste. Tvrdim da ne postoje tajni spiskovi, reč je o nepotpunim spiskovima čije je ažuriranje neophodno", kazala je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno. Nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati, nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin", dodala je ona.

Spisak iz Srbije

Na spisku 40 osoba koje tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine, koji je poslat Hrvatskoj, nalazi se samo jedan hrvatski branitelj i to Veljko Marić, uhapšen u aprilu prošle godine na granici Srbije i Bugarske, piše danas "Jutarnji list".

Ostalih 39 osoba sa spiska su bivši članovi oružanih formacija SAO Krajine i imaju državljanstvo Srbije.

Prema pisanju lista, Srbija je, osim za Tihomirom Purdom, preko Interpola raspisala poternice za još četvoricom hrvatskih državljana, Petrom Janjićem i Dankom Maslovom, koje tereti za ratne zločine u Vukovaru, i za Agimom Čekuom i Sinišom Mišićem, koji se sumnjiče za ratne zločine na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: