Purda ne želi u Srbiju

Tihomir Purda, hrvatski državljanin uhapšen u BiH na osnovu poternice iz Srbije, odlučno se protivi izručenju Srbiji, izjavio je njegov advokat.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.01.2011.

13:46

Default images

"Purda nije dobro podneo činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju", izjavio je advokat Dražen Zubak.

"Purda je dovoljno traumatizovan činjenicom da je i sam bio zatvorenik srpskih logora i ne veruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje", rekao je Zubak i dodao da niko zapravo ni ne zna za šta se Purda tačno tereti.

Zubak,zastupa Purdu po službenoj dužnosti dok ga ne zameni drugi advokat.

Purda je izrazio protivljenje izručenju Srbiji i na raspravi o izručenju održanoj u Sudu BiH prošle sedmice, pa je sud naložio pokretanje redovnog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

Hrvatski ministar pravde izjavio je da će se posle sutrašnjeg sastanka sa srpskom koleginicom Snežanom Malović znati da li će slučaj Tihomira Purde, osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru, moći da bude ustupljen Hrvatskoj.

Malovićeva i Bošnjaković će na tom sastanku razgovarati i o slučaju uhapšenog veterana Purde i prebacivanju njegovog slučaja u Hrvatsku.

"Mi upravo zbog toga sutra imamo sastanak, a poslaćemo vam saopštenje o onom što dogovorimo", rekao je Bošnjaković za internet stranu tportal.hr, demantujući tvrdnje nekih medija da Beograd prepušta slučaj Hrvatskoj.

Purdi je određen pritvor od 18 dana, što je i rok do kada pravosuđe Srbije mora da dostavi Sudu BiH formalni zahtev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

U slučaju potrebe i na izričit zahtev iz Srbije, rok za podnošenje zahteva za izručenje i dostavu dokumentacije može biti produžen do 40 dana i to je maksimalni period do kog se Purda može držati u pritvoru u BiH, naveli su mediji.

"Ako zahtev ne stigne do tada, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu", rekao je Zubak.

Purda je u pritvorskom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Zenici čiji se kapaciteti koriste i za potrebe Suda BiH koji u Sarajevu ima tek manju pritvorsku jedinicu.

Policija BiH uhapsila je Purdu (41) prošle srede prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda se tereti da je zajedno s dve osobe učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: