Završeno izjašnjavanje radnika

Svi preostali radnici preduzeća "Zastava automobili" izjasnili su se za neki od vidova socijalnog programa koje im je ponudilo Ministarstvo ekonomije.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2011.

23:36

Default images

Ostalo je još da se pravno regiluše odlazak tridesetak njih koji su vrlo specifični.

Reč je o radnicima koji su na bolovanju, kao i osam trudnica, rekla je direktorka Direkcije za kadrovske i pravne poslove Margita Gavrilović. Ona je objasnila da će taj posao biti završen u utorak, posle čega će u preduzeću ostati samo 70 radnika od 1.566, koliko je bilo zaposleno.

Danas se o socijalnom programu izjašnjavalo 50 radnika, koji su iz objektivnih razloga bili sprečeni da to učine 4. i 5. januara.

Država je ranije uplatila više od 900 miliona dinara na račun Zastave, ali je grupa od oko 20 radnika dobila manje iznose od očekivanih. U sindikatu objašnjavaju da je došlo do greške prilikom obračuna radnog staža i očekuju da problem bude rešen do kraja nedelje. Na tekuće račune oko 1400 bivših radnika oprepmnine su uplaćene, a zvog greške u obračunu radnog staža jedna grupa radnika dobila je manji iznos od očekivanog.

Predsednik samostalnog sindikata tog preduzeća Zoran Mihajlović očekuje da će tokom ove nedelje ta greška biti ispravljena.

Zbog greške u obračunu jedan broj radnika je dobio manje novca i radi se o dvadesetak radnika, oko godinu i nešto radno staža im nije uzeto u obrir. Ta greška će biti ispravljena u toku ove nedelje i očekuje se da se naknadno doplati to što se duguje”, kaže Mihajlović.

Država je do sada uplatila preko 900 000 dinara za otpremnine bivšim Zastavinim radnicima. Najveći broj radnika ima pravo na 300 evra po godini staža, dok su oni kojima je ostalo manje od 5 godina do penzije dobili 6 prosečnih bruto plata u privredi.

Do kraja ove nedelje radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom opredeljuju se za jedan od programa prekvalifikacije kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Obuka će početi u martu, a prema dosadašnjim informacija, skoro svi optušteni radnici prihvatili su prekvalifikaciju. Oni će tokom dve godine primati nadoknadu od oko 22 000 u prvoj, odnosno 19 000 dinara u drugoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: