Teško ranjena članica Kongresa SAD

Na skupu u američkom gradu Tusonu 22-godišnji napadač ubio šestoro ljudi. Među povređenima članica Kongresa, Gabrijela Gifords, zagovornica reformi u SAD.

Izvor: B92

Subota, 08.01.2011.

20:21

Default images

Gifords je u kritičnom stanju. Napadač je ubio šestoro ljudi, među kojima i federalnog sudiju Džona Rola i jednu 9-godišnju devojčicu, a ranio 18.

Si-en-en je preneo i da je portparolka ranjene komesarke Darsi Slejten negirala ranije tvrdnje Foks njuza da je Gabrijela Gifords preminula. Napadač je identifikovan kao Džared Lugner (22).

"Ona je u kritičnom stanju. Operisana je. Mogu reći da sam optimista kad je u pitanju njen oporavak", rekao je hirurg Piter Ri iz univerzitetske bolnice Tusona. Ri je dodao da je pogođena jednim metkom u glavu.

Gabrijela Gifords obraćala se svojim biračima u supermarketu Sejfvej kada je mlađi muškarac počeo da puca po okupljenima.

Prema svedočenjima očevidaca, napadač je ispalio između 15 i 20 metaka na okupljene ljude, javili su američki mediji. Prema rečima prisutnih, ljudi su počeli da zapomažu i beže.

Gifordsova je, iako teško ranjena, izveštavaju mediji, davala znake života. Povređeni su u bolnicu prevezeni kolima hitne pomoći i helikopterima. Lekari se bore za živote nekoliko povređenih osoba.

"Gabrijela Gifords je živa. Nalazi se u operacionoj sali", izjavila je portparolka bolnice u Tusonu Darsi Slejten i dodala da je još devet osoba u bolnici.

U istragu se, osim policije, uključio i FBI. Prema izveštajima, Gabrijela Gifords do sada nije dobijala pretnje smrću, te stoga i nije bilo posebnog niti znatnijeg policijskog obezbeđenja na njenom najavljenom skupu.

Povodom napada u Arizoni oglasio se i američki predsednik Barak Obama, saopštivši da se radi o besmislenom i užasnom činu kome nema mesta u slobodnom društvu i pozvao Amerikance da se mole za Gifordsovu, sve žrtve i njihove porodice.

Glasno podržavala reformu zdravstvenog sistema

Gabrijela Gifords (40) ponovo je izabrana u trećem mandatu na izborima u novembru. Ona je bila član lokalnog parlamenta pre nego što je izabrana za Kongres u Vašingtonu. Članica Predstavničkog doma Kongresa je od 2006. godine.

Gifordsova se naročito bavila i reformom imigracionih zakona, pitanjima ispitivanja na matičnim ćelijama i alternativnim izvorima energije. Podržala je reformu zdravstvenog osiguranja koja je uzburkala mnogo republikanskih duhova u SAD.

"Bila je jedna od deset demokrata u predstavničkom domu Kongresa koje su prošlog marta maltretirane zbog podrške zakonu o reformi sistema zdravstvenog osiguranja", prenosi Glas Amerike.

Prema rečima Džefa Rodžersa, predsednika lokalnog odbora demokrata, Gabrijela Gifords je bila zvezda u usponu sa šansama da vremenom dobije mesto u američkom Senatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: