Lukšić novi premijer Crne Gore

Crnogorska skupština izbarala je novu Vladu na čijem je čelu dosadašnji potpredsednik vlade i ministar finansija Igor Lukšić.

Izvor: B92

Sreda, 29.12.2010.

19:13

Default images

Za Lukšićev program i sastav vlade glasalo je 46, protiv je bilo 25, a dvoje od 73 prisutna poslanika je bilo uzdržano. Nova vlada je izabrana nakon ostavke dosadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Lukšić je tokom rasprave u parlamentu rekao da će njegova vlada nastaviti da sprovodi prioritete Đukanovićevog kabineta.

Lukšić objašnjava da će ključni zadatak biti "mobilizacija" na ispunjavanju zadataka iz Brisela kako bi zemlja dobila datum za početak pregovora o članstvu, kao i da će lično koordinirati tim poslom.

Novi premijer je rekao da su neosnovane teze da će njegovim kabinetom iz senke vladati Đukanović i rekao je da je za saradnju sa opozicijom.

Lukšić je najavio da će raditi na očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, depolitizacije javne uprave, transparentnije trošiti novac poreskih obveznika, a da će država postati efikasniji servis građana.

Opozicija smatra da Lukšić svojim dosadašnjim političkim angažmanom zaslužuje da se sa njim pristojno razgovara, ali je ocenila da će se "teško izboriti" sa uticajem prethodnika Mila Đukanovića na izvršnu vlast.

Opozicija je zamerila Lukšiću što nije napravio diskontinuitet sa dosadašjom ekonomskom politikom i smatra da nije ponudio rešenja za probleme "privrede pred kolaposm".

Crnogorska opozicije je Lukšiću zamerila i da ekspozeom nije naglasio pritanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je pored jačanja vladavine prava, depolitizacije pravosuđa reforme državne uprave, jedan od kljucnih uslova za dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU.

U Lukšićevom kabinetu je pet novih od 17 članova vlade koliko broji njegov kabinet.

Na dužnost potpredsednika vlade za politicki sistem i ministra pravde izabran je Duško Marković koji je do pre pola godine bio šef tajne policije, a od kraja jula ministar bez portfelja.

Resor finansija vodiće dosadašnji Lukšićev pomoćnik u ministarstvu finansija Milorad Katnić, a ekonomije Vladimir Kavarić.

Novi ministar turizma i održivog razvoja je Predrag Sekulić, poljoprivrede Tarzan Milošević, a nauke i tehnologije Sanja Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: