Radnici "Slobode" na poslu

Radnici vojne fabrike “Sloboda” u Čačku vratili su se na posao, a danas bi trebalo da počne i uviđaj nakon požara i lančanih eksplozija u toj fabrici.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.12.2010.

12:03

Default images

Od utorka po podne nije bilo detonacija, a ekipe Tehničko-remontnog zavoda iz Kragujevca počele su raščišćavanje terena oko fabrike.

U okolini fabrike ima rasutih neeksplodiranih sredstava, a usled eksplozija oštećeno je 14 kuća koje se nalaze u blizini „Slobode“.

Stručne ekipe utvrdile su da nema zagađenja vazduha i opasnosti po građane.

U sindikatu “Slobode” je rečeno da uslovi za rad još nisu normalizovani, da po halama još ima šuta od oštećenih plafona, od eksplozija su na većini kancelarija i hala popucala stakla zbog čega hale ne mogu dovoljno da se zagreju, ali da su svi radnici u prvoj smeni došli u fabriku.

Podsetimo, u ponedeljak po podne izbio je požar u pogonu za kompletiranje municije u vojnoj fabrici “Sloboda”, praćen detonacijama, koje su odjekivale do utorka u podne.

U požaru i eksploziji nije bilo povređenih radnika, a potpuno je izgoreo pogon sa opremom i robom što je pričinilo materijalnu štetu od oko 10 miliona evra.

Organi će utvrditi uzrok požara

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će istražni organi utvrditi uzrok požara i eksplozija u čačanskoj, ne želeći da nagađa o mogućim uzrocima.

"Činjenica je da fabrike namenske proizvodnje imaju dosta posla i da se bave kompleksnim poslovima. Ali, ja ne mogu da znam koliko radnici rade, da li su premoreni, odnosno da li se u ovom slučaju radi o ljudskom faktoru ili nekom tehničkom razlogu. To će utvrditi istraga", rekao je ministar Šutanovac.

On je naglasio da Ministarstvo odbrane nije dužno da obezbeđuje posao fabrikama namenske proizvodnje, ali da je pomoglo mnogima, kao što su "Sloboda", "Jumko" i "Utva".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u toku istraga o uzrocima eksplozije u čačanskoj Fabrici namenske proizvodnje "Sloboda".

Dačić je rekao novinarima da istragu vodi Uprava kriminalističke policije i da ne može da daje izjave dok se istraga ne završi.

"Ne bih da dajem izjave pre nego što dođe do konačnog završetka istrage", rekao je Dačić, posle susreta sa hrvatskim kolegom Tomislavom Karamarkom, na graničnom prelazu Bajakovo- Batrovci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: