Rumunija: Skok s balkona Parlamenta

Električar na rumunskoj državnoj televiziji bacio se s balkona rumunskog parlamenta u znak protesta zbog vladinih mera štednje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

11:08

Default images

Vlada rumunskog premijera Emila Boka treći put ove godine preživela je glasanje o nepoverenju, koje je tražila opozicija.

Na današnji rad parlamenta senku je bacio incident, koji se dogodio tokom rasprave. Jedan čovek, zaposlen u državnoj televiziji Rumunije, bacio se, u znak protesta, sa skupštinskog balkona u salu.

Glasanje o nepoverenju vladi rumunskog premijera Emila Boka, pretvorilo se u tragediju.

Dok je predsednik vlade bio za govornicom, 40-godišnji električar zaposlen na rumunskoj državnoj televiziji, bacio se sa skupštinskog balkona, sa visine od 10 metara, i pao na stolice u sali. On je teško povređen i lekari se bore za njegov život.

Pre nego što je skočio on je uzviknuo: "Bok, oteli ste prava naše dece!” Na njegovoj odeći bile su ispisane poruke "Ubili ste budućnost naše dece", "Sloboda".

Rumunski mediji javili su da čovek, koji je danas pokušao samoubistvo u parlamentu, ima velike porodične probleme.

On živi sa dvoje dece, od kojih je jedno dete invalid, a zbog vladinih mera štednje plata mu je smanjenja za 25 odsto i ukinuta mu je naknada za pratioca za dete.

Lideri opozicije Viktor Ponta i Krin Antonesku izjavili su posle incidenta da se povlače sa sednice zbog tog tragičnog gesta, jer ne mogu da se pretvaraju da se ništa nije desilo.

Parlamentarna većina je ipak odlučila da se sednica nastavi bez rasprave o predlozima opozicije i samo sa glasanjem. Opozicioni poslanici nisu glasali, tako da je vlada "preživela" ovaj izazov.

Ovo je treći put u ovoj godini da se u rumunskom parlamentu razgovara o nepoverenju vladi, koja je zavela oštre mere štednje kako bi smanjila deficit i obezbedila preduslove za dobijanje zajmova od MMF i evropskih finansijskih institucija.

Vlada je bila prisiljena da smanji plate zaposlenih u javnom sektoru za 25 odsto, a počelo je i otpuštanje radnika i službenika kako bi se smanjio deficit u državnom budžetu.

Upozoravamo da je sadržaj snimka uznemirujući:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: