Nastići se bore za svoju decu

Nakon što im je američka Agencija za zaštitu dece oduzela decu, Vuk i Verica Nastić kažu da će na ročištu pokušati da izdejstvuju da se deca vrate u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

00:02

Default images

Oni će tražiti i da im se za dela koja im se stavljaju na teret sudi u domovini.

Psiholozi tvrde da je reč o nesporazumu i da pre svega treba uzeti u obzir interes dece. Podsetimo, Agencija je u junu osmogodišnjeg sina Damjana i kćerku Nastasiju oduzela roditeljima zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Agonija porodice Nastić traje šest meseci. Trenutno Verica jednom nedeljno može da vidi Damjana i Nastasiju na po sat vremena, dok je ocu Vuku i to zabranjeno. "Nama je jako teško! Ja vama ne mogu da objasnim kako je nama. Ali, deca treba da se stave u prvi plan. Oni uništavaju decu! Oni su mi ubili decu! Moja deca kad ih vidim više nisu moja deca", kaže majka Damjana i Nastasije, Verica Nastić.

Protiv Vuka je pokrenut krivični postupak, a prošle nedelje Agencija je optužila i njega i Vericu za nepropisnu brigu o deci i seksualno zlostavljanje. Tada je prezentovan i novi dokaz.

"Znate šta je dokaz!? Damjan se u hodniku, gore na spratu, igra i na engleskom kaže u kameru i nešto igra go i možda traje 5-10 sekundi i ništa. I čuje se moj glas sa donjeg sprata, kažem supruzi: Verice, dodaj mi ovo ili tako nešto. Znači, deca su sama bila gore, a mi dole i to je 10 sekundi, nikakav dokaz. Ali su oni to opet koristili da nas i decu slome", objašnjava Vuk Nastić.

Nastićima, između ostalih, pomaže i tim srpskih psihologa. Zoran Milivojević, Žarko Korać i Žarko Trebješanin uputili su sudu u Kaliforniji pismo u kojem objašnjavaju kulturološke razlike naše zemlje i Amerike. Trebješanin kaže da je reč o "tragičnom nesporazumu".

"Ono što mislim da je važno, kada govorimo o dečjem interesu, najboljim interesima deteta, očigledno je da ta deca žele da se vrate roditeljima. Oni ne doživljavaju i ne smatraju da ih je uopšte na bilo koji način neko zloupotrebio ili zlostavljao i to se mora uzeti u obzir“, smatra psiholog Žarko Trebješanin.

Nastići tvrde da su deca pod konstantnim pritiskom i da se njihovim izjavama manipuliše.

"Nikakav zakon oni ne poštuju uopšte. To je neverovatno, a sve rade za dobro dece, a decu uništavaju. Ja kad ih vidim, dođe mi da umrem, a ne smem ništa da kažem, jer sve što kažem ide protiv nas i mogu i meni da zbrane da vidim decu", kaže Verica Nastić.

"Oni su dete navodili sve vreme, a dete je bilo pod pritiskom da se vrati majci, jer je rekla: Hej tata, Damjan je hteo da kaže da si ti slikao slike da bi se mi vratili da živimo sa mamom. Znači, oni su njima davali te ideje u glavu. Zbog toga što je moja devojčica rekla da sam je ja pipkao, a nisu objasnili u kom kontekstu i da li sam je ja kupao ili ne, zbog toga su podigli optužnicu", navodi Vuk Nastić.

Trebješanin kaže da je problem kulturološki i da bi Amerikanci to trebalo da uzmu u obzir, jer se i njihovim građanima dogodi da u arapskim zemljama budu uhapšeni zbog nenošenja zara preko lica ili zbog kupanja u kupaćem kostimu.

"U našoj kulturi se deca shvataju potpuno aseksualno i nije neobično da se kupaju sa roditeljima. Ništa nije neobično da se slikaju i ja verujem da svako od nas ima neku, u nekom porodičnom albumu, svoju ili sliku nagog deteta. To kod nas ne proizvodi nikakva erotska uzbuđenja, nego se gledaju prosto kao mala deca. I mislim da bi i Amerikanci morali da shvate te razlike. Mi se mnogo više dodirujemo, grlimo, ljubimo nego neki drugi severni narodi", kaže Trebješanin.

Trebješanin kaže da je jedini savet građanima koji putuju u inostranstvo da dobro prouče zakone i običaje zemlje domaćina kako se ovakve neprijatnosti ne bi ponavljale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: