20 godina višestranačja u Srbiji

Pre tačno 20 godina u Srbiji su održani prvi višestranački izbori posle 1945. godine. Posle njih je na vlasti ostala ista partija, samo preimenovana u SPS.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

03:40

Default images

Izlaznost na tim izborima bila je vrlo visoka - preko 70%. Ubedljivo je pobedio SPS, dok su njihovi tada ljuti protivnici, SPO i DS, ostvarili skroman rezulat.

Tog dana su održani i predsednički izbori na kojima je lider SPS-a Slobodan Milošević dobio gotovo 50 odsto više glasova od tada najvećeg rivala, lidera SPO-a Vuka Draškovića.

Posle višedecenijske dominacije Saveza komunista, tokom 1990. godine osnovane su prve stranke koje su svoje snage odmerile na izborima 9. decembra 1990. Ti izbori u istoriji Srbije pamte se ne samo kao prvi višestranački, nego i izbori sa do sada najvećom izlaznošću birača i ubedljivo najvećom pobedom jedne stranke.

SPS je sa osvojena 194 poslanička mesta u parlamentu, od mogućih 250, ali sa podrškom od samo nešto ispod 50 odsto birača, “oduvao” opoziciju koju su tada predvodili, u prvom redu Srpski pokret obnove i Demokratska stranka.

Apsolutna većina za SPS

Dragoljub Mićunović, tadašnji predsednik demokrata, kandidovao se za republičkog poslanika na opštini Stari grad. "Ja sam se kandidovao u Starom gradu, to su bili većinski izbori i smatrao sam da je to mesto na kojem moram da okušam svoju sreću", priseća se Mićunović.

“Na tim izborima, mi smo dobili u Beogradu 7 mesta, i to smo uglavnom dobili ove centralne opštine: dva mesta u Starom gradu – Koštunica i ja, na Vračaru – Đinđić i Zečević, Slobodan Vučković je pobedio na Savskom vencu, Simonović na Paliluli i Petrović na Voždovcu”, nabrojao je on.

"Treba samo znati da mi nismo imali nikakva sredstva za te kampanje, nismo imali automobile, nismo imali materijal za propagandu”, podsetio je Mićunović.

DS je svojih jedinih 7 mandata dobio u Beogradu. Nešto bolji rezultat, sa 19 mesta u skupštini, imao je SPO Vuka Draškovića, tada kandidata za predsednika Srbije.

Apsolutna većina je omogućila socijalistima da ubrzo naprave prvu Vladu Srbije nakon uvođenja višestranačja, sa premijerom Dragutinom Zelenovićem.

Na tim izborima je učestvovala i Slavica Đukić-Dejanović, koja je danas predsednica parlamenta i potpredsednica SPS-a.
Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ (FoNet, arhiva)
"Ja sam, naravno, izašla na biralište i glasala, praktično uverena da moj glas treba da pomogne i u to vreme promenama i boljem životu, mada smo onda ipak imali neuporedivo bolji standard", kaže ona.

“Kasnije je došla ona velika muka. To je bio period kada je SPS zapravo dobio izvanredne rezultate. Moglo se govoriti skoro o jednopartijskom sistemu”, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

U narednih 20 godina u Srbiji je bilo 8 parlamentarnih izbora i čak 9 predsedničkih izbora.

Izborni sistem se više puta menjao dok je broj stranaka koje su na njima učestovovale rapidno rastao povećavši se u jednom trenutku na blizu 600 političkih stranaka.

Sada je taj broj oko 10 puta manji.

Koliko je demokratija "pustila korenje"

Dve decenije višestranačja su bile vrlo burne, obeležile su ih izborne krađe, protesti, sukobi vlasti i opozicije, okretanje leđa partnerima sa kojima se ušlo u Skupštinu, svojevoljno oduzimanje mandata, preletanje iz stranke u stranku, brojni skandali i afere.

Koliko je u tim uslovima demokratija u Srbiji uspela da ovde "pusti korenje"?
Dragoljub Miæunoviæ (FoNet, arhiva)
"Apsolutno. Postoje, pre svega, mnogo solidniji, pravedniji i pošteniji izbori. Više ne možemo govoriti o krađama. Danas se nalazimo u potpuno regularnoj situaciji”, kaže Dragoljub Mićunović.

“Drugo, naučili smo i mi poslanici da vodimo debatu, tako da naš parlament sada ipak liči ostale evropske parlamente”, naveo je on.

“Ja još uvek mislim da je naša demokratija ipak napravila značajne korake i da je ovo danas zemlja u kojoj se slobodno i govori i udružuje, gde se poštuju elementarne ljudske, manjinske i rodne slobode”, smatra Mićunović.

“Zapravo, svim partijama koje su od tada pa do današnjeg dana u političkom životu i u društvu funkcionisale događalo se da budu i vlast i opozicija, i da nekada budu i ‘neutralci’ – posmatrači društvenog života”, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

“Ali, ono što se svakako dogodilo u ovih 20 godina je da je demokratija polako počela da kuca na vrata, pa je ušla u Srbiju i ona se sada bori za svoj opstanak. Nije joj lako”, zaključila je ona.

Mišljenja ostalih aktera i analize izbornih procesa u poslednje dve decenije možete da pročitate na stranici specijala na B92.net/info

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: