EP priprema rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament (EP) trenutno priprema rezoluciju o Srbiji, koja će biti jedna od najpozitivnijih do sada, najavio je poslanik u EP Hanes Svoboda.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

13:10

Default images

On je rekao da je Srbija nedvosmisleno deo Evrope, iako još nije deo Evropske unije.

"U spoljnopolitičkom odboru EP o toj rezoluciji ćemo glasati iduće nedelje, a u parlamentu bi trebalo da bude na dnevnom redu u januaru. Ta rezolucija se bavi pozitivnim naporima Srbije i podrškom Beogradu na putu približavanja EU", rekao je on Tanjugu.

"U EP trenutno radimo na rezoluciji o Srbiji koja će biti najpozitivnija dosad", ukazao je austrijski političar.

Svoboda je podsetio da je došlo do značajnog napretka na putu približavanja Srbije EU i naveo viznu liberalizaciju, kao i nedavnu odluku o prosleđivanju molbe Srbije za dobijanje statusa kandidata Evropskoj komisiji na procenu.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Svoboda je rekao da je ova odluka bila ispravna, iako postoji izvestan porast broja zahteva za dobijanje azila, "ali od strane određenih grupa", i naglasio da Srbija čini puno da se taj problem reši.

Svoboda, koji je izvestilac EP za Hrvatsku, rekao je da se zalaže da Hrvatska dospe što pre u EU, ne samo zbog te zemlje, već i zbog njenih suseda.

Prema njegovim rečima, prijem Hrvatske bi pokazao susedima da postoji ostvarljiva opcija za članstvo.

"To što se predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, sastaju često, i čak i na mestima na kojima se ratovalo, predstavlja pozitivan znak i ukazuje da rade za zajedničku budućnost", naglasio je Svoboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: