Slabo interesovanje za Telekom?

Ekonimsta Milan Kovačević produženje roka za otkup dokumentacije Telekoma do 10. decembra vidi u slabom interesovanju za Telekom.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2010.

00:09

Default images

Ministarstvo finansija pomeranje roka, koji je prvobitno isticao danas, obrazložilo je velikim interesovanjem telekomunikacionih kompanija za kupovinu tog preduzeća.

Naime, “Telekom” je u prošloj godini zabeležio najveći profit, kao monopolista ima 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije i drži 60 odsto tržišta mobilne telefonije.

Prema rečima premijera Mirka Cvetkovića, treba ga prodati iz političkih i ekonomskih razloga. Cvetković je u Skupštini Srbije odbacio spekulacije da Evropska komisija pritiska Srbiju da proda to preduzeće, i rekao da će privatizacija javnih preduzeća pomoći da ta preduzeća više ne budu plen političkih stranaka.

"Jedini način da ona to prestanu da budu jeste da država izađe iz njihovog vlasništva. Ja verujem da taj stav podržava većina vas koja ovde sedi, nezavisno od toga kojoj stranci pripadaju“, kazao je predsednik Vlade Srbije.

„Prema tome, pitanje odnosa načelnog, da li prodati ’Telekom’ ili ne, sa ovog stanovišta, postaje u određenom smislu sasvim drugačije nego na način na koji je postavljen. Dakle, imate sa jedne strane prosto jedno insistiranje da se država izvuče iz javnih preduzeća, a sa druge strane, na moje iznenađenje, odjednom se pojavljuje zahtev da država ostane u javnim preduzećima", dodao je on.

Ekonomski, privatizacija će, navodi Cvetković, pomoći da „Telekom“ na tržištu bude konkurentan drugim kompanijama tog tipa, jer će u protivnom beležiti gubitke.

"Otvaranjem mogućnosti da se stvori konkurencija, mi ’Telekom Srbija’ izlažemo oštroj konkurenciji koju on nije u mogućnosti da izdrži ukoliko nema mogućnost da učestvuje u tržišnoj utakmici na bazi identične startne pozicije kao i drugi konkurenti. Ako ne bismo prodali Telekom, ne samo da on ne bi ostvarivao te profite, već bi naprotiv on morao da ide dole i dole jer bi se suočio sa konkurencijom koja je mnogo fleksibilnija", rekao je Cvetković.

Obrazloženje za produženje roka za otkup tenderske dokumentacije, kod stručnjaka za strana ulaganja Milana Kovačevića ostavlja, međutim, sasvim drugačiji utisak.

On je uveren da je uzrok premali broj zainteresovanih kompanija.

"Od tog koraka do stvarnog nuđenja da se kupi kapital obično se u velikoj meri smanji broj onih koji su započeli i koji se stvarno pojavljuju kao kandidati da kupe kapital. Ovo, inače, nije najbolje vreme za prodavanje ’Telekoma’, zato što još na tržištu kapitala berze nisu proradile“, smatra on.

„S druge strane, neophodno je zaista pospešiti privatizaciju javnih preduzeća. Prvi i osnovni razlog za njihovu privatizaciju je da se otkloni problem sukoba između uloge države kao regulatora kako treba raditi u toj oblasti", kaže Kovačević.

Prodaji „Telekoma“ su se u međuvremenu usprotivili i reprezentativni sindikati ''Telekom Srbija grupe''.

Oni tvrde da se prodaja za vreme ekonomske krize ne može pravdati poboljšanjem poslovanja i jačanjem kompanije.

Istovremeno, Fond za razvoj demokratije zatražio je od Privrednog suda da ispita zakonitost prodaje većinskog paketa akcija i do okončanja postupka zabrani prodaju.

Glasovi protiv prodaje „Telekoma“ čuli su se i od predstavnika opozicije. U Srpskoj naprednoj stranci kažu da nemaju ništa protiv same prodaje, ali da novac od prodaje ne sme da se koristi za potrošnju.

"Da u međuvremenu zaustave prodaju ’Telekoma’, pošto su sve dosadašnje prodaje otišle u potrošnju, ništa u investicije. Mi nismo protiv prodaje, privatizacije svega onoga čega država može da se odrekne da bi stekla novac za investicije, a ne novac za potrošnju", poručio je predsednik SNS-a Tomislav Nikolić.

Dokumentaciju za učešće na tenderu su do sada otkupili „Telekom Austrije“, „Dojče telekom“ i „Frans telekom“. Krajem oktobra objavljen je tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: