Novo podrhtavanje tla u Kraljevu

Sinoć i jutros registrovana dva manja potresa u regionu Kraljeva. Potres jačine 2,0 po Rihteru zabeležen u 06.09, a nešto malo jači, 2,8, u ponedeljak uveče.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

00:51

Default images

Epicentar tog zemljotresa, registrovanog u 21.17 sati, bio je u selu Sirča, na oko kilometar od Kraljeva, navedeno je na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije.

Podrhtavanje tla bio je 373 potres u Kraljevu i okolini od 3.novembra rano ujutru, kada je dogodio razorni zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru.

U tom gradu se još uvek radi na saniranju posledica zemljotresa, a protekla noć nije išla na ruku Kraljevčanima koji su ostali bez krova nad glavom. Tokom noći u tom gradu padala je kiša.

„Ovo je bila prva obilnija kiša od kako se dogodio zemljotres, ali i dalje to nije kiša koja bi mogla da napravi ozbiljniji prekid s radovima. Koliko ja mogu da vidim, obilazeći teren, radi se još uvek svuda. Činjenica je da je pala temperatura i da će nastaviti da pada i moraćemo da hvatamo te kratke periode da se nastavi sa građevinskim radovima“, kazao je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović za B92. Prema podacima obrađenim do ponedeljka uveče, u Kraljevu zbog šteta izazvanih zemljotresom moraju biti srušene 144 kuće.

Na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije rečeno je da je pregledana trećina objekata proglašenih za nebezbedne, što znači da bi ukupan broj kuća za rušenje bio u okviru predviđenih 400-500.

Građani čije je objekte pregledala komisija za procenu štete, građevinski materijal mogu da preuzmu tek kada budu direktno kontaktirani od strane Štaba za vanredne situacije ili preko mesne kancelarije, kaže Simović.

"Molimo građane da budu strpljivi i da za preuzimanju građevinskog materijhala sačekaju da budu kontaktirani. Takođe ih molimo da ne dolaze lično zbog informacija iz oblasti građevinarstva, jer na taj način usporavaju rad komisija i podelu materijala. Sve što ih interesuje na tu temu mogu da saznaju preko telefiona", naglasio je Simović na sinoćnjoj konferenciji za novinare.

Od 25 stambenih kontejnera do sada je postavljeno samo sedam iz tehničkih razloga, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije Radojica Kočović.

"Porodice uglavnom insistiraju da kontejner bude postavljen u njihovo dvorište, a za to u mnogim slučajevima nema tehničkih uslova, ili nema dovoljno prostora ili je nemoguć pristup. Zato ćemo onima koji su ocenjeni kao prioritetni za smeštaj, mobilne objekte postavljati tamo gde ima uslova", rekao je Kočović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: