Kraljevo: Bez nastave ove sedmice

Krizni štab u Kraljevu odlučio da nastava u školama ne počne do ponedeljka. Sve više gradova, institucija, preduzeća i pojedinaca koji upućuju pomoć.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.11.2010.

19:41

Default images

Štab za vanredne situacije u Kraljevu večeras je doneo odluku da škole do daljeg ne rade.

Prema rečima komandanta Štaba gradonačelnika Ljubiše Simovića, postojala je velika dilema da li treba početi nastavu u pojedinim školama koje nisu oštećene i koje su udaljene od ugroženog područja.

"Odlučili smo da nastava ne počinje. Do nedelje treba proveriti stabilnost objekata koji nemaju vidljivih oštećenja, kao i neophodne mere sanacije oštećenih. Ne smemo zaboraviti ni psihološki aspekt. Polazak u školu mora da prati dobro osmišljen pedagoško-psihološki rad sa decom, jer su doživela šok. Moramo izraditi precizna uputstva o ponašanju nastavnika i dece u slučaju da dođe do potresa", rekao je gradonačelnik Simović.

Škole za koje se utvrdi da su potpuno bezbedne mogle bi da prime đake najranije u ponedeljak.

Simović je ocenio da je mnogo jednostavnije nadoknaditi deset dana nastave, nego rizikovati da se deca prevremeno puste u škole.

Zemljotres koji se dogodio 8. novembra uveče imao je epicenter u okolini Ušća na Ibru, koje je do sada bilo pošteđeno udara, što govori da se zemlja još nije smirila, rekao je Simović.

Direktori pojedinih škola dobili su iz Školske uprave obaveštenje da je dogovoren početak rada, što je izazvalo konfuziju u javnosti.

"Razgovarao sam sa ministrom prosvete i on je bio mišljenja da određene škole treba da počnu da rade. Obećao sam mu da ćemo sagledati situaciju, ali stav našeg tima za škole i celog Kriznog štaba bio je da treba da sačekamo", rekao je Simović.

Užurbani radovi na zgradi Gimnazije

Na jednoj od najviše postradalih škola u Kraljevu, Gimnaziji, danas pravo gradilište. Majstori, volonteri iz drugih gradova, studenti, policija, profesori - svi užurbano rade. Niko se ne buni, važno je da se posao privede kraju i škola pokrije pre kiše.

Građevinski majstori su ovih dana najtraženiji u gradu, tako da su na licu mesta i neimari iz Užica.

Od juče su u pomoć pristigli i studenti Ekonomskog i Građevinskog fakulteta iz Beograda. Njih pedesetak lančano prebacuju crep.

Solidarnost Kraljevčanima na delu pokazali su i pripadnici policije iz Šapca. Oni najbolje znaju šta znači nevolja, jer su mesecima imali borbu protiv vodene stihije. Odredu ove policijske uprave nije bilo teško ni da nakon odrađene smene organizovano dođu I bez sna, nastave nešto drugačiji posao.

Ako sve bude teklo po planu, novi krov na ovoj kraljevačkoj srednjoj školi biće završen najverovatnije sutra. No kada će početi nastava zavisiće i od ostalih radova na sanaciji unutrašnjosti zgrade.

Solidarnost gradova Srbije sa Kraljevom

Solidarnost sa građanima Kraljeva pokazale su lokalne vlasti u drugim gradovima u Srbiji.

Tako je gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević doneo rešenje o upućivanju finansijske pomoći Kraljevu u iznosu od milion dinara za sanaciju posledica zemljotresa u tom gradu. Stanojević je rekao novinarima da će pored finansijske pomoći Čačak uputiti u Kraljevo i svih 40 radnika koji su angažovani na javnim radovima u Čačku koji se finansiraju iz gradskog budžeta.

Ti radnici će pomoći ugroženom stanovništvu Kraljeva na raščišćavanju i uklanjanju posledica zemljotresa.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta tog grada, uputila je apel organizacijama, preduzećima i pojedincima, koji su u mogućnosti, da pomognu Kraljevčanima da bi što brže prebrodili tešku situaciju posle zemljotresa, saopštila je Gradska uprava.

Svaka pomoć je dobrodošla, a najpotrebnija su ćebad, šatori, termo folije, konzervirana hrana, mleko u prahu i građevinski materijal, posebno letve za krov, navedeno je u saopštenju.

Ova akcija, nazvana “Pančevo Kraljevu“ sprovodiće se i u naredom periodu.

Pančevo je prošle nedelje, kao prvu pomoć, uplatilo 100.000 dinara za saniranje posledica zemljotresa.

Pomoć Kraljevčanima uputili su i glumci i ostali zaposleni u užičkom Narodnom pozorištu. Oni su izdvojili 50.000 dinara od svojih zarada za saniranje šteta od zemljotresa koji je pogodio taj kraj.

"U svečanom trenutku kada smo domaćini Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, koji je okupio teatarske kuće iz bivših jugoslovenskih republika, nemamo pravo da budemo ravnodušni i ne mislimo na Kraljevčane koje je pogodio zemljotres", navodi se u saopštenju ove pozorišne kuće.

Novac je uplaćen na račun opštine Kraljevo koji je otvoren u svrhu prikupljanja sredstava za pomoć stanovništvu čije su kuće porušene ili teško oštećene.

Pevačica narodne muzike Svetlana Seka Aleksić dopremila je u Kraljevo dva kamiona pomoći u građevinskom materijalu, flaširanoj vodi za piće i mlečnim proizvodima.

Ona je najavila i da će organizovati humanitarni koncert u beogradskoj Areni za pomoć građanima Kraljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: