Višemilionska pomoć za Kraljevo

Mnoge kompanije, organizacije, ali i pojedinci upućuju pomoć za najugroženije u Kraljevu, koji je pretrpeo niz zemljotresa u poslednjih nekoliko dana.

Izvor: FoNet

Petak, 05.11.2010.

16:14

Default images

JP Srbijašume, Novosadska toplana, BIP, VIP i NIS samo su neka preduzeća koja će poslati pomoć u vidu novca, građevinskog materijala ili namirnica.

JP "Srbijašume" najugroženijim porodicama u Kraljevu uputiće pomoć od tri mliona dinara, ogrev i građevinski materijal, najavio je generalni direktor tog preduzeća Igor Braunović.

Braunović je najavio pomoć koja će stići iz "Srbijašuma" u vidu novčanih sredstava i građe, odnosno tri miliona dinara, 200 prostornih metara ogrevnog drveta i 25 kubika krovnih letvi.

Kragujevačka fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) obezbediće 50.000 crepova za građane Kraljeva, koje je prethodnih dana pogodio zemljotres, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Narednih dana krenuće kolona kamiona iz Kragujevca da bi direktno dostavili pomoć Štabu za vanredne situacije grada Kraljeva, navodi se u saopštenju i dodaje da su crepovi već naručeni kod kragujevačkih proizvođača.

Javno preduzeće Srbijagas uplatilo je 10 miliona dinara pomoći ugroženim građanima Kraljeva, za sanaciju posledica zemljotresa.

Stanovništvu kraljevačke oblasti, koje je pogodio jak zemljotres, kompanija "Hemofarm" će poslati lekove u vrednosti od 10 000 evra, saopšteno je danas iz te kompanije.

Lekovi će biti isporučeni Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu.

Gradsko veće Novog Pazara odlučilo je da Kraljevu uputi novčanu pomoć od 500.000 dinara.

Novi Pazar će Kraljevu poslati i jedan broj inženjera koji će kolegama pomoći pri utvrđivanju i proceni štete nastale usled zemljotresa.

Mobilni operator VIP saopštio je da će svim svojim pripejd korisnicima iz regiona Kraljeva pokloniti dodatnih 150 dinara kredita koje mogu koristiti ka svim nacionalnim mrežama, dok će računi postpejd korisnika za novembar biti umanjeni za 200 dinara.

U saopštenju se navodi da je danas do 15 sati više od 28.000 Vipovih korisnika pokazalo solidarnost i slanjem SMS poruka na broj 1003 prikupljeno je više od 1,4 miliona dinara.

Kraljevačkom području pomogla je i Naftna industrija Srbije (NIS), uputivši pet šlepera sa više od 97.000 litara fruškogorske vode "Jazak" koja će, kako u saopštenju navodi ta kompanija, biti dostavljena najugroženijima zbog nedostatka pijaće vode.

Javno preduzeće "Novosadska toplana" donelo je odluku da Kraljevu uputi novčanu pomoć od oko tri miliona dinara.

Beogradska industrija piva (BIP) odlučila je danas da uputi pomoć stanovništvu Kraljeva, za saniranje štete od zemljotresa, u građevinskom materijalu u vrednosti od 700.000 dinara, a materijal će biti dopremljen šleperima BIP-a.

Kompanija Hemofarm saopštila je da će Zdravstvenom centru Studentica u Kraljevu poslati lekove u vrednosti od 10.000 evra.

Pomoć je namenjena građanima Kraljeva i okoline koje je u četvrtak ujutro pogodio jak zemljotres.

U saopštenju Hemofarma navodi se da je ta farmaceutska kompanija i ranije pomagala građanima u područjima koja su zadesile prirodne nepogode.

Grad Smederevo danas je uputio pomoć Kraljevu, a kamion sa 10.000 crepova iz kikindske fabrike "Toza Marković" krenuo je nešto posle 16 časova iz Smedereva, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Članovi Predsedništva Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) uplatiće ovomesečne zarade na račun za pomoć nastradalima u zemljotresu koji je pre dva dana pogodio Kraljevo i okolinu.

"Predsedništvo PUPS-a je na sednici odlučilo da zarade članova Predsedništva koje ostvare u ovom mesecu po svim osnovama budu uplaćene na račun za pomoć nastradalima u razornom zemljotresu koji je u sredu ujutru zadesio građane Kraljeva", navedeno je u saopštenju te stranke.

Princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina saopštili su da će u Kraljevo, koje u noći između utorka i srede pogodio snažan zemljotres, poslati pet tona nameštaja i 2.000 vekni hleba, koje je obezbedio "Klas".

Crveni krst izvršio procenu stanja

Ekipa Crvenog krsta za pripremu i odgovor na nesreće, zajedno sa organizacijom Crvenog krsta u Kraljevu, izvršila je procenu stanja, stepena ugroženosti i potrebe pomoći koja je neophodna za stanovništvo postradalo od zemljotresa.

Tim Crvenog krsta Srbije (CKS) za odgovor na nesreće, koji čine obučeni volonteri i profesionalci iz Crvenog krsta Beograda i Smedereva, od danas će boraviti u Kraljevu da bi, u saradnji sa Crvenim krstom Kraljeva, obavili sve zadatke vezane za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu, saopštio je CKS.

Prema procenama Crvenog krsta Srbije, neophodno je obezbediti 1.000 porodičnih paketa hrane i 1.000 paketa higijene za period od dva meseca.

CKS će uputiti 30.000 konzervi robe i mesnog nareska, u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, kao i higijenske pakete u skladu sa potrebama stanovništva.

U saopštenju je navedeno da je izvršno veće Vojvodine, u saradnji sa Crvenim krstom, uputilo pomoć u vrednosti od pet miliona dinara, koja se sastoji od flaširane pijaće vode i dezinfekcionih sredstava.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je izrazio hitnu potrebu za 50 montažnih kuća, površine 50 metara kvadratnih, kao i za 150 kontejnera za stanovanje.
Crveni krst Kraljeva ustupio je odmah nakon potresa sektoru za zaštitu i spasavanje specijalno vozilo za izvlačenje iz ruševina.

U saopštenju se navodi da su Crvenom krstu Srbije pomoć za saniranje posledica zemljotresa ponudile organizacije iz Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, kao i iz Grčke, Turske (Crveni polumesec) i Bugarske.

Podsetimo, epicentar zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihteru bio je u sredu oko dva sata ujutro u Vitanovcu, selu 10 kilometara udaljenom od Kraljeva. Potres je izazvao veliku materijalnu štetu, a od posledica zemljotresa poginule su i dve osobe.

Pomoć Kraljevu i stanovnicima tog grada, kao i okolnih sela, prikupljaju i distribuiraju brojni gradovi, kompanije i ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: