Od ponedeljka kazneni poeni

Novi pravilnici o saobraćaju Ministarstva unutrašnjih poslova u ponedeljak stupaju na snagu. Uvodi se jedinstveni registar negativnih bodova.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Nedelja, 31.10.2010.

00:29

Default images

Kazneni poeni za nepoštovanje saobraćajnih propisa od ponedeljka se unose u centralni registar MUP.

Ovakav sistem trebalo bi da smanji mogućnosti za korupciju jer će podatke o zarađenim negativnim bodovima moći da vide samo ovlašćeni službenici, ali ne i saobraćajac koji zaustavi vozača, pišu "Večernje novosti".

Prema Pravilniku o načinu vođenja evidencije o kaznenim poenima, registar će sadržati podatke o vozaču i dozvoli, o odlukama izricanja negativnih bodova i njihov broj. Kazneni poeni neće se upisivati u vozačku dozvolu.

“Samo će ovlašćeni službenik imati uvid u ovu evidenciju”, objašnjavaju u MUP.

Vozač će moći da podnese zahtev kako bi proverio koliko je kaznenih bodova sakupio, ali saobraćajac koji ga je zaustavio to neće moći da zna.

Stručnjaci objašnjavaju da nema potrebe da policajac zna koliko bodova nedostaje vozaču da ostane bez dozvole. Ako bi to znao, mogao bi da iskoristi priliku i da ucenjuje vozača. Ovako je mogućnost da dođe do korupcije značajno smanjena.

Prvog dana novembra na snagu stupa i pravilnik o oduzimanju dozvole.

Kada vozač sakupi 18 negativnih poena, postupak za oduzimanje dozvole mora da bude pokrenut najkasnije za tri dana. Kada dobije rešenje, vozač ima isti rok da policiji preda svoju dozvolu.

“Kad istekne period na koji mu je dozvola oduzeta, da bi je dobio nazad, vozač mora da plati sve novčane globe i da odsluži zatvorsku kaznu ukoliko je osuđen”, kažu u MUP.

Posle toga mora da prođe još 90 dana pre nego što kažnjeni vozač može da pokrene postupak za vraćanje oduzetog dokumenta.

Pre nego što ponovo sedne za volan mora da prođe lekarski pregled, da pohađa posebni seminar i položi testove. Uz sve to, sledeći put dozvolu gubi već sa 15 negativnih poena. Maksimalan broj bodova se u svakom narednom krugu smanjuje za tri.

Kazne očekuju i vozače koji nisu nabavili odgovarajuće gume. U policiji najavljuju da će strogo kontrolisati da li su automobili opremljeni pneumaticima za zimu na pogonskim točkovima.

Kao zamena mogu da posluže i letnje gume sa šarama dubokim najmanje četiri milimetra. Mnogi su strahovali da će ove godine morati da izdvoje najmanje 150 evra za nabavku zimskih pneumatika za sva četiri točka.

Ministarstvo infrastrukture je ipak uvažilo primedbe i odložilo primenu ovog pravila do maja sledeće godine, što praktično znači do naredne zimske sezone.

Vreme za zimsku opremu

Vlasnici vozila u Srbiji su od sutra do 1. aprila obavezni da imaju zimsku opremu.

Kao i prethodne sezone, moći će da koriste sve četiri letnje gume ako imaju šaru dubine najmanje četiri milimetara ili dve zimske gume na pogonskim točkovima.

Prema ranijoj odluci Ministarstva za infrastrukturu, za sledeću zimu je odložena primena člana 121. novog pravilnika o teničkoj opremljenosti vozila u delu koji predviđa obaveznu primenu zimskih guma na sva četiri točka.

Do tada će se striktno primenjivati odredbe starog pravilnika, koji predviđa upotrebu najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra.

U zimskom periodu je obavezna i upotreba lanaca za sneg na pogonskim točkovima, gde je to predviđeno, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: