Ko je oštetio "Energoprojekt"

Kada je vrednost akcija "Energoprojekta" bila najmanja, do vlasništva u firmi, pod sumnjivim okolnostima, došla je konkurentska građevinska firma “Napred”.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2010.

10:36

Default images

Vrednost akcija preduzeća "Energoprojekt holding", u kom država ima 33 odsto vlasništva, poslednjih godina vrtoglavo je padala i rasla na Beogradskoj berzi.

Vrednost akcija "Energoprojekta", u kom država ima 33 odsto vlasništva, poslednjih godina dramatično se menjala. Kad su akcije bile na najjeftinije, do vlasništva je pod sumnjivim okolnostima došao "Napred".

Država Srbije se još na početku procesa masovnije privatizacije zakonskim rešenjima odrekla upravljanja u preduzećima u kojima ima velike udele.

Takav primer je i Energoprojekt, u kojem poseduje trećinu vlasništva i ubedljivo je najveći pojedinačni akcionar.

2008. u vreme kada je vrednost akcija na Beogradskoj berzi vrtoglavo padala i kada su prvi efekti svetske ekonomske krize mogli da se osete u smanjenom investiranju u Srbiji, akcije ove firme su sa nekadašnjih 35 evra pale na 3 evra.

U tom trenutku, kao kupac se pojavljuje dosta manja ali konkurentska firma Napred. Oni danas imaju 3, 2 posto akcija, a imali su i 2 predstavnika u Upravnom odboru firme.

Mali akcionari tvrde da su im to omogućili predstavnici bivše uprave Energoprojekta. Naime, kako navode akcionari, na jednoj sednici upravnog odbora predsednik UO Miodrag Zečević izjavio je da je on lično posredovao u kupoprodaji kada je akcije kupovala firma Napred.

“Da bi jednog trenutka gospodin Zečević po izjavama svih tada prisutnih izvršnih direktora rekao kad su cene počele da padaju, kad su oni reagovali, imate zapisnik sa 15. sednice UO kada su pitali šta se to događa, zašto to obaranje cena nije ponuđeno da mi kao Holding otkupimo, na šta je gospodin rekao da ja sam posredovao u tome da Napred kupi te akcije. Znate šta, to je nedopustivo, to je nezamislivo u svetu. Imali ste 'Koka-Koline' insajdere milijardere koji su upravo to radili i svi su bili u zatvoru”, kaže Zoran Simić, predsednik Udruženja akcionara zaposlenih u "Energoprojektu".

Miodrag Zečević nije hteo pred kamere TV B92, ali je demantovao da je uopšte prisustvovao toj sednici. On kaže da je protiv Zorana Simića već podneo krivičnu prijavu zbog klevete. "Ja na toj sednici nisam bio i nije mi jasno kako on zna šta se dešavalo, kad i on nije bio tamo", rekao nam je Zečević.

Zakon o privrednim društvima kojim su regulisana prava i obaveze direktora i članova UO i IO između ostalog propisuje da se član UO mora uvek domaćinski odnositi prema imovini, kao i da ne sme da radi u korist trećih lica, već isključivo u interesu vlasnika akcija. Prema proceni malih akcionara šteta zbog ovakvog poslovanja je ogromna.

"Ako je 300 dinara, koliko je bilo tog trenutka u martu mesecu neko se pojavi da želi da kupi akcije, da li je svejedno da ih prodajemo po 20 evra ili 3 evra? Znate onda državni paket od 3 miliona koliko košta? Beznačajno, 10-ak miliona evra", rekao je Simić.

Iako je državne organe zakon sprečavao u upravljanju, sadašnja vlast taj zakon nije promenila, već samo u slučaju Energoprojekta preuzela menadžerske poslove, zaključkom Vlade kršeci tako zakone Srbije. U Upravni odbor postavljen je savetnik premijera Srbije Dušan Nikezić.

U pisanom odgovoru Insajderu, on navodi da predstavnici državnih organa neće snositi odgovornost za ono što se dešavalo. Dok jedni akcionari tvrde da se država kršenjem zakona umešala jer želi da svoj udeo proda kanadskoj firmi Lavalin, drugi tvrde da od prodaje neće biti ništa jer će država angažovati Energoprojekt za velike infrastrukturne projekte koji se već najavljuju, a desiće se baš pred predizbornu kampanju.

Ovako veliki sistemi, inače kao po pravilu, mogu da budu dobro sredstvo da se kroz njih novac prebaci u izborne štabove stranaka. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: