Zabrana prolaza za NATO trupe

Pakistanski zvaničnici su na jednom graničnom prelazu prema Avganistanu zaustavili sve kamione NATO za snabdevanje međunarodnih snaga u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

22:45

Default images

Kamioni su zaustavljeni pošto je zvanični Pakistan saopštio da su helikopteri NATO napali jedan vojni kontroli punkt u tzv. plemenskom pograničnom pojasu prema Avganistanu.

Tom prilikom su navodno ubijena tri pakistanska vojnika.

Zvaničnici obaveštajne službe Pakistana su rekli da su NATO helikopteri ušli u pakistanski vazdušni prostor i otvarali vartu na kontrolni punkt paravojnih snaga.

Tokom dana, Međunarodne stabilizacione snage (ISAF) pod vođstvom NATO-a izdale su saopštenje u kojem je potvrđeno da je jedna letilica ušla u pakistanski vazdušni prostor.

Samoodbrana

U saopštenju se dodaje da je tom prilikom letilica "u samoodbrani napala nekoliko naoružanih osoba", jer je posada verovala da je na nju otvarana vatra sa zemlje.

Agencije javljaju da je reč o grupi od 30 pobunjenika.

Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari izrazio je "odlučno neslagnaje" svoje vlade sa "svakim incidentom koji narušava suverenitet zemlje".

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova je rekao da ovaj napad, izvršen na pakistanskoj teritoriji, dovodi u pitanje odnose između NATO-a i Pakistana.

Opala proizvodnja opijuma

U jednom izveštaju UN-a objavljenom u četvrtak naveden je podatak da je proizvodnja opijuma u Avganistanu opala za skoro polovinu.

Proizvodnja je, kako je saopšteno, na najnižem nivou od 2003. godine.

UN kažu da je to posledica biljne bolesti koja je pogodila polja maka u Avganistanu, gde se ta kultura najviše uzgaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: