Povređen predsednik Ekvadora

Predsednik Ekvadora Rafael Korea povređen na protestima koje su organizovali pripadnici snaga bezbednosti nezadovoljni zakonom kojim im se oduzimaju bonusi.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

22:02

Default images

Predsednik Korea je povređen kada je izašao na ulicu kako bi se suočio sa demonstrantima u prestonici, izvestila je britanska televuizijska stanica Skaj njuz.

Policajci su predsednika gurali, a zatim na njega bacili vodu i suzavac kada je pokušao da razgovara sa jednom njihovom grupom, prenela je američka novinska agencija Asošiejtid pres.

"Ukoliko hoćete da ubijete predsednika, evo ga! Ubijte me!", uzvikivao je Rafael Korea, odbijajući da se povuče.

Predsednik je hodao sa štapom, pošto je prošle sedmice operisao koleno.

Zbog posledica izloženosti suzavcu, Korea je smešten u bolnicu, odakle je u telefonskom razgovoru, prikačen na infuziju, rekao da su nemiri "pokušaj puča u organizaciji opozicije" i "da će im istorija suditi".

Ministar spoljnih poslova Rikardo Patino pozvao je Ekvadorce da krenu u mirnu šetnju u znak podrške predsedniku i "spasu" ga iz bolnice, gde ga kako se veruje policija traži, preneo je Rojters.

Drugi lideri u regionu izrazili su podršku ekvadorskom predsedniku.

Peruanski predsednik Alan Garsija objavio je da će zatvoriti granicu svoje države sa Ekvadorom dok Koreina "demokratska vlast" ne bude ponovo uspostavljena.

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves je u poruci na društvenoj mreži "Tviter" napisao da "pokušavaju da svrgnu predsednika Koreu".

Današnji protest, čini se, međutim, nastao je spontano, navodi AP.

Pobunjeni pripadnoci snaga bezbednosti zauzeli su policijske barake u Kitu, Gajakilu i drugim gradovima i postavili barikade na putevima od zapaljenih guma i odsekavši prilaz prestonici.

Oko 300 vojnika zauzelo je piste na aerodromu u Kitu, zbog čega su svi međunarodni letovi otkazani.

Zbog nebezbedne situacije u prestonici deca iz škola i radnici su poslati kućama, a upozorenje da ostanu u domovima svojim državljanima uputila je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Ekvadoru.

Korea je za predsednika Ekvadora izabran 2006, obećavši "građansku revoluciju" i povećanu državnu kontrolu nad prirodnim resursima te latinoameričke države, kao i borbi protiv elite koja je korumpirana.

Posle donošenja novog ustava, Korea je 2009. ponovo izabran za predsednika države.

Tokom ekonomskih previranja u Ekvadoru u deceniji pre dolaska Koree na vlast tri predsednika su svrgnuta sa vlasti u uličnim protestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: