Nasilje u prestonici Ekvadora

Ekvador je zahvatio talas nasilja, pošto je vojska zauzela aerodrom u prestonici Kito, nezadovoljna zbog oduzimanja bonusa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

19:44

Default images

U glavnom gradu vladaju anarhija i pljačke, dok vodeći državni funkcioneri pokušavaju da smire situaciju.

Više stotina vojnika i policajaca, nezadovoljnih zakonom kojim im se oduzimaju bonusi, zauzelo je danas glavni aerodrom u prestonici Ekvadora, Kitu, i onemogućavaju prilaz toj vazdušnoj luci sa autoputa.

Istovremeno, deca iz škola i radnici poslati su kućama, zbog nebezbedne situacije u prestonici. Prema izjavama očevidaca, po gradu se vide policajci koji pale gume u znak protesta zbog ukidanja bounsa, javila je agencija Rojters.

Pobunjeni pripadnici snaga bezbednosti ispalili su suzavce i zapalili gume u bazama i u Gajakilu i drugim gradovima, prenosi agencija AP.

Šef vojnih snaga na Ekvadoru Ernesto Gonzales rekao je da vojska ostaje lojalna predsedniku države Rafaelu Korei.

"Mi smo u zemlji u kojoj se poštuje zakon. Mi smo lojalni najvišim vlastima, koje su oličene u predsedniku", rekao je načelnik armije.

Ministar spoljnih poslova Rikardo Patino kazao je da protesti ne predstavljaju masovni narodni ustanak, već pobunu policije "koja je pogrešno informisana".

Situaciju pokušava da smiri i guverner Centralne banke Ekvadora Diego Borja, koji se založio za smanjenje tenzija, pozvavši sunarodnike da ne povlače novac iz banaka.

Predsednik Korea se sastao sa pobunjenim predstavnicima policije, ali je ministar unutrašnjih poslova Doris Solis posle sastanka izjavila da dogovor još nije postignut.

Korea je za predsednika Ekvadora izabran 2006. godine, obećavši "gradjansku revoluciju", i povećanu državnu kontrolu nad prirodnim resursima, kao i borbi protiv elite koja je korumpirana.

Posle donošenja novog ustava, Korea je 2009. ponovo izabran za predsednika države, a moći će da se kandiduje i na izborima 2013. godine. Jedan od najbližih saradnika mu je predsednik Venecuele Ugo Čavez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: