Premijer: Srbija usmerena ka EU

Premijer Mirko Cvetković je rekao da je spoljna poltiika Vlade Srbije usmerena ka evropskim integracijama i želji da Srbija ide u pravcu ulaska u EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

18:38

Default images

Cvetković je istakao da su u tom pravcu učinjenii ogromni napori i postignuti uspesi.

Premijer je to rekao u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika NS Miroslava Markićevića, navodeći da je u ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, da je Srbija dobila bezvizni režim, podneta kandidatura za članstvo u EU i da se ta politika nastavlja.

On je dodao da se u spoljnoj politici ne zanemaruju ni drugi partneri sa kojima Srbija želi da ima dobre i partnerske odnose, Rusija, Kinom, SAD, ali se ne zanemaruju ni zemlje trećeg sveta.

Na primedbu Markićevića da nije pomenuo Kosovo i Metohiju, premijer Cvetković je kazao da Kosovo i Metohiju ne smatra spoljnom politikom i da ga zato nije ni spomenuo, dodavši da Vlada Srbije čini sve da pronađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane.

Deo sednice na kojoj premijer Mirko Cvetković i ministri odgovaraju na pitanja poslanika počeo je u 16 sati.

U parlament su došli, pored ostalih, ministar energetike Petar Škundrić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Došli su i ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić-Marković, ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i ministar prosvete Žarko Obradović.

Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da premijer i članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada traje zasedanje.

"Ne plaćamo najskuplji gas"

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da nisu tačne ocene da Srbija plaća najskuplji gas u regionu.

"Trenutna cena gasa u Srbiji nije direktno povezana sa sporazumom sa Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok. Što se gasa tiče, plaćamo svetsku cenu gasa plus transport za koji imam informaciju da je nešto skuplji", kazao je Cvetković.

Poslanik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović je pitao premijera zašto se uopšte potpisivao sporazum sa Rusijom iz oblasti energetike, ako danas građani Srbije plaćaju najskuplji gas u regionu.

Cvetković je kazao da građani Srbije ne plaćaju skuplji gas od ostalih u regionu i da je gas jeftiniji samo u zemljama koje imaju sopstvenu proizvodnju, kao što je Hrvatska i Rumunija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: