Ukida se obavezni vojni rok

Od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to žele, saopštila je Vlada Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

16:37

Default images

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavlja se odsluženjem vojnog roka poslednje partije vojnika upućene u 2010. godini, navodi se u saopštenju Vlade.

Precizira se da se to odnosi i na regrute koji su zamenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Vlada je donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka i uputila je Narodnoj skupštini na razmatranje, saopšteno je posle sednici vlade.

Od 1. januara 2011. godine, na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to dobrovoljno budu želeli, dodaje se u saop[tenju.

"Put ka efikasnijim oružanim snagama"

Odluka Vlade Srbije o obustavi obaveze služenja vojnog roka kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. u vojsku budu upućivani samo oni koji to žele doprineće stvaranju efikasnih profesionalnih oružanih snaga, ocenili su danas stručnjaci za tu problematiku.

Vojni analitičar Aleksandar Radić i predsednica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović ukazali su da je neophodno obezbediti i odgovarajuće resurse za profesionalnu vojsku posebno, materijalne i u naoružanju.

Stojanović je podržala tu odluku vlade ocenivši je kao dobru i očekivanu "jer će vojska i država znati sa čime mogu da raspolažu u odbrani države".

Ona je objasnila da će za anagažovanje u profesionalnoj vojsci opredeljivati oni koji zaista i žele da budu profesionalni vojnici.

Radić je podržao odluku vlade isticći da je istovremeno neophodno za profesionalnu vojsku nabaviti i savremenu opremu i naoružanje.

Po njegovim rečima, potrebno je obezbediti i sredstva za plate profesionalnih vojnika čime bi se obezbedio i kvalitet kadra.

On smatra i da su profesionalne oružane snage efikasnije ali da je praksa pokazala da se one moraju imati savremenu opremu "što je na nama da obezbedimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: