Ljajić: Nismo toliko siromašni

Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je u Doljevcu da Srbija, ipak, nije toliko siromašna da bi građani morali da prodaju svoje organe da bi preživeli.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

14:39

Default images

Pojedini mediji objavili su da je u Doljevcu, zbog velike stope siromašnih, osnovana agencija za prodaju krvi i ljudskih organa.

Rasim Ljajić je ocenio, povodom najava jednog meštanina Doljevca da će osnovati agenciju za prodaju ljudskih organa i krvi, da se radi o pokušaju skretanja pažnje na siromaštvo u tom kraju.

"Sam taj događaj više je bio povod da se skrene pažnja na to nego što će od toga nešto biti, na svu sreću", rekao je Ljajić prilikom boravka u Doljevcu.

Osnivanje agencije za prodaju krvi i ljudskih organa ranije je najavio sekretar Sportskog saveza Doljevca Dragić Nerandžić, uz obrazloženje da ima mnogo siromašnih osoba koje bi donirale svoje organe u zamenu za novac i preživljavanje.

Nerandžić je danas obećao da će dati izjavu na tu temu posle razgovora sa Lajićem, ali do tog razgovora nije došlo, pa se kasnije incijator za osnivanje neobične agencije sakrio od novinara.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac je izjavio da je takav potez opštinskog činovnika skandalozan.

"Muka u Doljevcu nije dotle došla da bi se napravio ovakav skandal. Dotični gospodin, a i ljudi koji su u javnosti podržali ideju, imaju po jednu platu u kući i poljoprivredna gazdinstva. Ne znam šta ga je ponelo da priča da smo spremni da prodamo bubrege, krv i druge organe. Mislim da je to nebuloza i budalaština", ocenio je Ljubić.

I stanovnici ove varoši su zatečeni inicijativom Nerandžića, koji je bio i predsednik lokalnog Udruženja boraca u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Najverovatnije je hteo da bude u centru pažnje sa svojim društvom, ali nam je time naneo veliku štetu i osramotio nas", reklo je nekoliko meštana, okupljenih na trgu u centru Doljevca.

Opština Doljevac, sa 16 okolnih sela i oko 20 000 stanovnika, spada u red 40 najnerazvijenih opština u Srbiji.

Prema statističkim podacima, zaposleno je 2.257 stanovnika, od kojih 70 odsto radi u organima lokalne samouprave i opštinskim preduzećima, a na posao čeka 2.550 ljudi.

Ministar Ljajić je ocenio da i statistički podaci i realni život pokazuje da je u Doljevcu veliko siromaštvo, veće nego što je bilo 2009. godine.

"Uostalom i podaci za celu Srbiju govore da je povećan procenat onih koji žive ispod linije siromaštva", zaključio je Ljajić.

Ljajić je kazao da će do kraja godine u Doljevcu biti obezbeđeno još 400 obroka u narodnoj kuhinji, koja već isporučuje toliko porcija.

On je Centru za socijalni rad i Opštinskom odboru Crvenog krsta uručio dostavno vozilo za potrebe narodne kuhinje i obilazak stanovništva koje živi na udaljenim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: