Težak život meštana Doljevca

U opštini Doljevac, koja ima devetnaest i po hiljada stanovnika, bez posla je skoro četvrtina, dok je zvanično na evidenciji tržišta rada oko 1.500 lica.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

18:35

Default images

Penzije i plate su daleko ispod republičkog proseka, pa su pojedini meštani odlučili da osnuju agenciju za prodaju svojih organa, kako bi došli do sredstava za život.

U Doljevcu živi oko 5.000 penzionera, čija primanja nisu dovoljna ni za najosnovnije životne potrebe.

U Doljevcu ne posluje nijedna veća firma. Oko 150 ljudi zaposleno je u javnim preduzećima i organima lokalne samouprave. Oni koji rade u manjim privatnim firmama kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem.

Opština Doljevac je jedna od 40 najsiromašnijih u Srbiji. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Sve je više onih koji od lokalne samouprave traže pomoć, jer su mnogi u prethodnom periodu ostali bez posla u propalim niškim preduzećima.

Za najsiromašnije Doljevčane iz opštinskog budžeta godišnje se izdvaja oko tri i po miliona dinara.

Broj korisnika materijalnog obezbeđenja i onih koji traže jednokratnu pomoć skoro je dvostruko veći u odnosu na prethodnu godinu.

Akciju osnivanja Agencije preko koje bi siromašni građani prodavali svoje organe podržalo je više od 1000 ljudi, ali niko od njih, pa ni inicijator akcije Dragić Nerandžić , danas nije želeo da govori za medije.

U kratkom telefonskom razgovoru on je rekao da očekuje dolazak ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića. Kako je najavljeno, ministar Ljajić će posetiti Doljevac, gde će o socijalnim problemima razgovarati sa predsednikom opštine i direktorom Centra za socijalni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: