Nastavak suđenja za zločin u Lovasu

Suđenje optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Lovas nastavlja se danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2010.

08:11

Default images

Tužilaštvo tereti 14 optuženih da su, kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" lišili života 70 lica.

Četvorica optuženih su bivši pripadnici JNA, četvorica lokalne teritorijalne odbrane dok su šestorica bili u sastavu paravojne formacije „Dušan Silni".

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena su 22 civila u kućama i u dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Dvadeset dva civila su poginula kada su, 18. oktobra 1991, kao živi štit naterani da koračaju kroz minsko polje, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila, navodi se u optužnici.

Optuženi su Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Suđenje za ratni zločin u Lovasu počelo je 17. aprila 2008. godine, a početkom ovog meseca tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izdao je naredbu za pokretanje finansijske istrage protiv tojice optuženih.

Naredba je izdata na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ratnog zločina, jer Tužilaštvo sumnja da je imovina osumnjičenih u znatnoj nesrazmeri sa njihovim zakonitim prihodima u vreme vršenja krivičnog dela.

Okrivljeni su od zarobljenih civila oduzeli novac, zlatni nakit i druge dragocenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: