Japanska česma na Kalemegdanu

Na kraju Velikog šetališta na Kalemegdanu otvorena je Japanska česma u znak zahvalnosti japanskom narodu na donacijama koje je Beograd dobio proteklih godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

17:25

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zahvalio je Vladi Japana na svemu što je uradila za prestonicu Srbije u poslednjih 10 godina.

"Danas svečano otvaramo česmu kako bi svako ko dođe u Beograd video, pročitao i shvatio koliko je japanski narod uradio za nas", istakao je Đilas.

On je kazao da Beograd ne može da uzvrati Japanu velikim delima i velikim projektima za koje treba puno finansija, ali može da se uradi nešto toplo i iz srca, kao znak male zahvalnosti.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izrazio je duboku zahvalnost Beogradu za inicijativu da se napravi japanska česma, baš u, kako je istakao, čuvenom parku Kalemegdanu.

Cunozaki je rekao da je Srbiji do sada poklonjeno više od 200 miliona evra i dodao da mu je drago što su ta sredstva iskorišćena na pravi način, da se unapredi životni standard građana.

"Japanska česma podignuta je zahvaljujući dobroj volji građana Beograda prema japanskom narodu i predstavlja simbol velikog prijateljstva dva naroda", rekao je on i dodao da će česma doprineti unapređenju tog prijateljsta i odnosa Japana i Srbije.

Urednik beogradske rubrike "Blica" Ivan Mrđen kazao je da su te dnevne novine u julu 2008. godine pokrenule inicijativu da se podigne česma kao znak zahvalnosti narodu Japana.

Mrđen je rekao da je Japan uložio velike donacije u zdravsto, obrazovanje, vodosnabdevanje i kulturu i dodao da se Beograđani svakoga dana voze u 93 autobusa koji su japanska donacija.

Gradonačelnik Đilas podržao je inicijativu "Blica" da se podigne Japanska česma, tako da je grad raspisao konkurs za idejno rešenje na koji je stigao 31 rad.

Prvu nagradu osvojio je Bojan Mitrović iz Beograda, čiji je rad inspirisan tradicionalnom japanskom česmom i sozuom - fontanom, a protok vode ima dva režima - pasivni, koji u formi tankog mlaza puni pokretnu cev, i aktivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: