Tači: Srbija priznala Kosovo

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će nova rezolucija o Kosovu, usvojena u UN, učvrstiti državu Kosovo, piše "Koha ditore".

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 13.09.2010.

11:55

Default images

Jedini dokument koji će biti sproveden na severu Kosova je Ahtisarijev plan, rekao je Tači.

On je za „Koha ditore“ rekao da će to dovesti do novih priznanja nezavisnosti, uz ocenu da je Srbija, prihvatanjem rezolucije, "u jednoj ili drugoj formi", priznala državu Kosovo.

Tači je odbacio mogućnost da problemi na severu Kosova budu tema dijaloga Prištine i Beograda.

On je izjavio da je, radi utvrđivanja detalja razgovora Beograda i Prištine, u stalnom kontaktu sa američkom administracijom i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Prema Tačijevim rečima, cilj dijaloga Prištine i Beograda je unapređenje života građana.

"Naredne akcije će biti sprovedene uz bliske konsultacije sa Briselom i Vašingtonom, u vezi daljih koraka međudržavne saradnje Kosova i Srbije. Sve će biti obavljeno uz konsultacije Prištine, Brisela i Vašingtona. Imamo zajednički cilj", izjavio je Tači.

Hiseni traži priznavanje nezavisnosti

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni pozvao je sve zemalje koje do sada nisu priznale Kosovo, da to učine.

Hiseni je na adrese 122 zemlje- članica UN uputio pismo kojim od njih traži da posle utvrđivanja mišljenja MSP-a i donošenja rezolucije UN, priznaju Kosovo.

Pismo je upućeno i Rusiji i Vatikanu.

"Ministar Hiseni je u pismu istakao da je Generalna skupština UN rezolucijom kojom je pozdravila savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova, ojačala međunarodni položaj Republike Kosovo", piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Kosova.

Takođe se ocenjuje da je, iako indirektno, i Srbija svojim glasom za rezoluciju Generalne skupštine UN priznala i prihvatila mišljenje Suda koji potvrđuje da deklaracija o nezavisnosti nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Nezavisnost Kosova je do sada priznalo 70 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: