Jutarnji: Hag zapravo sudi Tuđmanu

Haški sud, zapravo, sudi Franji Tuđmanu, koji bi, da je živ sigurno, umesto svojih vojnika, danas sedeo na optuženičkoj klupi u Hagu, piše “Jutarnji list“.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.08.2010.

15:16

Default images

Komentatorka "Jutarnjeg lista" Jelena Lovrić osvrnula se na kraj procesa hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

"Tuđmanova odgovornost ne znači da će Haški sud trojicu generala osloboditi krivice. Čak su se i njihovi advokati prestali razmetati izjavama o skoroj slobodi", podseća Lovrićeva.

Ona smatra da će osuđujuća presuda za Hrvatsku značiti obnavljanje antihaških raspoloženja.

"U Hrvatskoj 'Oluja', kako je pokazala i ovogodišnja proslava, još uživa status isključivo briljantne, vredne vojne pobede, bez ikakva prigovora i mane. Počinjeni zločini kao da su sasvim irelevantni. Niko ih više ne negira, ali kao da na ocenu 'Oluje' nemaju nikakvog uticaja", piše Lovrićeva.

Ona sumnja da će s takvom rezistentnošću na činjenice i moralnom ravnodušnošću haška presuda teško predstavljati trenutak istine, jer ni pravosnažne haške osude Tuđmanove avanture u BiH nisu imale takav učinak.

"Slab nastup tužioca ne treba da nas odvrati od pravih problema, osobito onih moralnih i političkih", piše komentator "Jutarnjeg lista" Davor Butković.

"Činjenica je da je tokom 'Oluje', a naročito posle nje počinjen niz zločina nad srpskim civilima. Da se ta strašna ubistva, koja nisu imala baš nikakve veze s legitimnim vojnim delovanjima, nisu dogodila, danas se Gotovini, Markaču i Čermaku vrlo verovatno ne bi niti sudilo", naveo je on.

Butković naglašava da je činjenica da su se zločini dogodili, da ih je hrvatska vlast godinama prikrivala, da neka ubistva civila nakon "Oluje" nikad nisu procesuirana, dok su se neka druga počela rešavati tek poslednjih godina, kao i da je golem broj srpskih kuća u Krajini spaljen i opljačkan.

"Iz današnje je perspektive krajnje nerazumljivo zašto nisu mogli da budu sprečeni zločini tokom 'Oluje' i nakon nje, i zašto ondašnji državni vrh uistinu nije učinio sve da u Hrvatskoj zadrži što više Srba iz Krajine".

"Ako tužilaštvo dokaže da su trojica optuženih provodila naređenje koja je obuhvaćalo i smanjivanje broja Srba, biće to, naravno, golema, trajna šteta za istorijsku sliku Tuđmanovog režima koji će izgubiti bilo kakvu, makar i minimalnu moralnu verodostojnost, ali i užasno težak šamar međunarodnom ugledu Hrvatske", zaključio je Butković.

Ante Kotromanović, jedan od komandanata u "Oluji", a sada poslanik Socijaldemokratske partije i aktivan u veteranskim pitanjima, u izjavama za medije ističe da je teza o zločinačkom poduhvatu besmislena jer se ne može izvesti bez vojnika na terenu".

"Naređenje je bilo zbrinuti, a ne progoniti civile", rekao je Kotromanović.

Bivši Tuđmanov savetnik Hrvoje Šarinić ocenio je da je "Slobodan Milošević bio taj koji je hteo da dođe do razmene stanovništva, pa je 'Oluja' bila primena dela te njegove ideje", dodajući da Tuđman nije bio za realizaciju takvog plana jer mu, kako kaže, nije trebala zemlja bez ljudi.

Uz vesti o stanju optuženih, elektronski mediji doneli su i vest da Čermak i iz haškog pritvora "drma" gasnim biznisom jer je ove godine za samo dva meseca s osam miliona kuna (1,1 milion evra) dokapitalizovao kompaniju "Kroduks plin".

Prvo je u junu povećao osnovni kapital kompanije za 3,6 miliona kuna, a dva meseca kasnije uložio je još 4,3 miliona kuna. Čermak bi u gasni sektor trebalo da uloži oko sto miliona evra, a u budućnosti bi mogao postati konkurencija i Hrvatskoj elektroprivredi jer je nedavno proširio delatnost firme na trgovinu električnom energijom.

Tužilaštvo za Čermaka, koji je zbog dobrog vladanja mogao koristiti povremeno puštanje na slobodu, traži kaznu od 17 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: