Kraj vojnih operacija SAD u Iraku

Američki predsednik Barak Obama kaže da okončanje misije u Iraku nije nikakav razlog za slavlje i dodao da u toj zemlji ima još neobavljenog posla.

Izvor: Beta

Utorak, 31.08.2010.

14:42

Default images

Ima još mnogo posla koji treba da obavimo da bismo obezbedili da Iračani budu naš efikasan partner, rekao je Obama u vojnoj bazi Fort Blis, u Teksasu.

Glavna poruka koju imam noćas i glavna poruka koju imam za vas je čestitka na dobro obavljenom poslu, rekao je Obama. On je podsetio da je pred Amerikancima teška borba u Avganistanu.

Pre posete toj bazi u blizini El Pasa, Obama je telefonom pozvao bivšeg predsednika Džordža Buša, koji je i pokrenuo invaziju na Irak, u martu 2003. godine.

Osoblje Bele kuće opisalo je njihov razgovor kao kratak i odbilo da pruži viiše detalja. Obama je mislio da je važno da pozove predsednika Buša, kao što je to radio u nekim prilikama , rečeno je AP u Beloj kući.

Obama je vojnicima zahvalio na požrtvovanju i podsetio da je taj dugi i nepopularni rat bio izvor političkih razmimoilaženja u zemlji.

Povodom predstojećeg obraćanja naciji, Obama je rekao: Neće to biti pobednički skok. Neću da čestitam samom sebi .

Taj pristup deo je sračunatih napora Bele kuće da se ne ohrabrilo pravljenje paralela s Bušovim preuranjenim govorom ispod natpisa Misija završena, u maju 2003. godine, kada je proglasio kraj krupnih borbenih operacija u Iraku.

U Iraku je služilo oko milon američkiih vojnika, od kojih je oko 200.000 tamo upućeno iz Fort Blisa.

Istovremeno, američki potpredsednik Džozef Bajden sinoć je doputovao u Bagdad, gde će sutra prisustvovati ceremoniji američke vojske kojom se obeležava nova etapa njihovog prisustva u Iraku, operacija nazvana "Nova zora".

U Iraku će ostati nešto manje od 50.000 američkih vojnika, što je daleko manje od gotovo 170.000 na vrhuncu misije 2007.

Američkim vojnicima više neće biti dopušteno da idu u borbene misije, osim ako iračke snage ne budu zatražile njihovu pratnju.

Oni će od sutra biti zaduženi samo za "savetovanje i obučavanje" iračke vojske, a prema najavama samog Obame, ti vojnici ostaju u Iraku do kraja 2011.

Irački zvaničnici su, međutim, zabrinuti zbog povlačenja američke vojske zato što situacija u zemlji još nije stabilizovana, a ni vlada nije formirana iako su izbori bili u martu.

Obama, međutim, smatra da Iračani prolaze kroz političke teškoće što je "prirodno u demokratiji u začetku" i izražava optimizam.

U svom drugom govoru u Ovalnom kabinetu od sredine juna, Obama će pomenuti i drugu veliku američku vojnu operaciju u Avganistanu, gde je utrostručio broj vojnika od početka svog mandata u januaru prošle godine.

Al Maliki: Irak suveren i ravnopravan sa SAD

Irački premijer Nuri Al-Maliki pozdravio je okončanje borbenih operacija američke vojske u Iraku i naveo da je ta zemlja sada nezavisna, suverena i ravnopravna sa SAD.

Preostalih 50.000 američkih vojnika u Iraku od sutra će imati zadatak da obučavaju i savetuju iračke bezbednosne snage.

"Irak je danas suveren i nezavisan. Sprovođenjem sporazuma o povlačenju trupa, naši odnosi sa SAD ulaze u novu fazu odnosa dve ravnopravne suverene države", rekao je Maliki.

On je takođe izrazio uverenje da su iračke bezbednosne snage u stanju da preuzmu odgovornost i suoče se, kako je rekao, s "teroristima kukavicmaa koji napadaju civile i državne institcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: