Josipović o rebalansu budžeta

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je predloženi rebalans budžeta posledica lošeg i teškog stanja u privredi.

Izvor: Beta

Sreda, 25.08.2010.

16:58

Default images

Komentarišući vladin predlog rebalansa budžeta, Josipović je ocenio da je hrvatska privreda već godinama "zapušteno polje".

On je rekao i da je zadovoljan što se ne smanjuju plate, penzije i socijalne naknade. "Veliki broj ljudi u javnom sektoru ima male plate i teško bi mogao da podnese dalja smanjenja", naglasio je Josipović.

On je ponovio da je korupcija ozbiljan problem, jer novac iz javnih preduzeća odlazi u privatne džepove.

"Kumovi koji su opljačkali Hrvatsku moraju da budu pronađeni ne samo radi kažnjavanja nego i radi vraćanja novca u javni sektor", rekao je hrvatski predsednik.

Prema njegovim rečima, ključ napretka i izlaska iz krize su ulaganja u nauku, obrazovanje i nove tehnologije.

Josipović je ocenio i da je potrebna temeljna reforma državne i lokalne uprave.

Vlada Hrvatske juče je uputila Saboru predlog rebalansa budžeta kojim se budžetski prihodi smanjuju za 4,5 milijardi kuna, na 108,3 milijarde kuna, a budžetski rashodi povećavaju za oko 898 miliona kuna, na 122,3 milijarde kuna.

Time se deficit budžeta s planiranih 8,6 milijardi kuna povećava za 5,4 milijarde kuna, odnosno na 14 milijardi kuna.

Sabor bi o predloženom rebalansu, kojim se deficit povećava sa 2, 6 odsto BDP-a na 4,2 odsto BDP-a, trebalo da se izjasni početkom iduće sedmice.

Predloženi rebalans kritikovala je i opozicija, ocenivši da je reč o tehničkom i predizbornom rebalansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: