Slučaj Đokić "drma" BiH

Rok za žalbu Bosne i Hercegovine na presudu Suda za ljudska prava u Strazburu u sada već čuvenom slučaju Đokić, ističe danas.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

12:32

Default images

Međutim, još nije jasno je li Vlada Federacije BiH dostavila potrebne dokumente agentu Bosne i Hercegovine pred Sudom u Strazburu Moniki Mijić.

Ona je pre nekoliko dana izjavila kako će do danas sačiniti tekst žalbe, ako joj relevantni dokumenti budu dostavljeni.

Ako žalba, za čije podnošenje dokumente treba da dostavi Vlada Federacije BiH, bude odbijena, Federacija BiH u roku od tri meseca Branimiru Đokiću mora da isplati 65 000 evra na ime odštete zbog nemogućnosti da mu vrati predratni stan u Sarajevu.

U ovaj problem umešao se i Savet ministara BiH, koji od federalne Vlade traži da poštuje odluku suda.

Dok ne bude razjašnjeno kakva će biti sudbina tužbe, i dalje su u centru pažnje reakcije nakon ovonedeljne izjave premijera Federacije Mustafe Mujezinovića, kojom je potvrdio da federalna Vlada neće poštovati odluku suda u Strazburu.

„Jednostavno je nesprovodivo. Nesprovodivo je ako dođe 10.000, 5.000, ma i hiljadu novih zahteva ako dođe, to je nesprovodivo. To nije presuda od 65.000 evra, već od nekoliko stotina, a možda i milion evra. Ne pada nam na pamet da oduzimamo od onih koji su odbranili BiH i dajemo onima koji su je napadali, po cenu bilo čega“, rekao je Mujezinović.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko upozorio je Vladu da se sudske odluke moraju poštovati i da bi ignorisanje presude strazburskog suda moglo doneti negativne posledice za celu Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj slučaj doveo je u svojevrstan sukob Vladu Federacije i Savet ministara.

Članovi Saveta ministara su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu izrazili neslaganje sa postupcima Vlade Federacije, kojoj je upućen poziv da bez odlaganja postupi u skladu sa zahtevima i odlukama zastupnika Saveta ministara pred strazburskim sudom.

Usvojena je i informacija u kojoj je navedeno da su federalne vlasti onemogućile adekvatno zastupanje Saveta ministara pred strazburskim sudom u ovom predmetu.

U isto vreme, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić održao je sastanak s predstavnicima koordinacionog odbora boračkih udruženja Federacije.

Konstatovano je da je presuda donesena na osnovu nepotpunih informacija i neadekvatnog zastupanja Bosne i Hercegovije pred sudom u Strazburu.

Postoje i naznake da su neki od dokumenaa na osnovu kojih je presuda izrečena falsifikovani, saopšteno je nakon susreta u Silajdžićevom kabinetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: