Anketa: Obama loše vodi ekonomiju

Američki predsednik Barak Obama dobio je do sada najniže ocene javnosti kada se radi o načinu na koji rešava probleme ekonomije, pokazuju najnovije ankete.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.08.2010.

16:56

Default images

Kako ocenjuju američki mediji, cenu tog nezadovoljstva mogla bi da plati Obamina Demokratska stranka na novembarskim izborima za Kongres.

U istraživanju javnog mnenja urađenom od 11. do 16. avgusta za Asošiejted pres, svega 41 procenat anketiranih rekao je da odobrava način na koji predsednik vodi ekonomiju zemlje.

S druge strane, 56 odsto njih ne odobrava predsednikov pristup ekonomiji, a 61 odsto smatra da je stanje privrede pogoršano, ili da je na istom od kako je Obama došao na vlast.

Ipak, tri četvrtine anketiranih smatra da nije realno očekivati znatno ekonomsko poboljšanje u prvih 18 meseci predsednikovog mandata.

Ukupan rejting Obame zasad nije pretrpeo štetu, pa ga i dalje podržava 49 odsto Amerikanaca, delom zato što se on većini Amerikanaca lično dopada.

Mračni pogled američke javnosti na privredu postao je tokom leta još pesimističniji, pošto nezaposlenost u SAD tvrdoglavo stoji na oko 10 odsto.

Sada čak 60 odsto Amerikanaca kaže da se na ekonomskom planu zemlja kreće u pogrešnom pravcu. Značaj toga stava teško može biti previše naglašen, jer 91 odsto anketiranih kaže da je ekonomija glavni problem SAD.

Da je privreda u lošem ili vrlo lošem stanju smatra 81 odsto ispitanika, što je skok u odnosu na jun, kada je to mislilo 72 odsto njih.

Svega 12 odsto anketiranih sada kaže da se stanje u ekonomiji poboljšalo, dok ih je u junu bilo 19 odsto, što su rekordni podaci od kako AP vodi ankete.

Prema istom istraživanju javnog mnenja, Amerikanci imaju malo poverenja u obe stranke, demokrate i republikance, a manje od polovine građana veruje bilo kojima.

Poverenje u Kongres ima samo 24 odsto anketiranih. Pri tom, demokrate u najvišem zakonodavnom telu zemlje stoje nešto bolje - veruje im 37 odsto, prema 30 odsto onih koji su za republikance.

Na pitanje koja stranka bi trebalo da osvoji kontrolu u Kongresu, dve stranke su sada relativno izjednačene. Među registrovanim biračima, sada 49 odsto njih kaže da bi glasalo za republikance (od toga polovina da bi tako izrazila protivljenje Obami), a 45 odsto za demokrate.

Obama lično se i dalje dopada ogromnoj većini Amerikanaca - 82 odsto, što je ipak pad u odnosu na januar, kada je to izjavilo čak 89 odsto anketiranih.

Glavna neslaganja Amerikanaca sa Obamom su po pitanjima budžetskog deficita, nezaposlenosti, zdravstvene zaštite, poreza i politike imigracije. On ima podršku većine na planu borbe protiv terorizma, zaštite čovekove okoline, odnosa sa drugim zemljama i obrazovanja.

Podjednaku podršku i protivljenje Obama dobija kada su u pitanju ratovi u Iraku i Avganistanu, energija i cene goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: