Koliko građana je u strankama

Prema stranačkim podacima, više od 1,3 miliona građana Srbije zvanično su članovi neke od parlamentarnih stranaka, ali se procenjuje da su te brojke "naduvane".

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

13:33

Default images

Taj podatak treba uzeti s rezervom, jer iz stranačke dokumentacije sledi da, na primer, SRS ima 450 000 članova, a da PUPS ima dva puta više članova od DS-a.

Većina partija, naime, nema mehanizme provere "vernosti" članstva, pa ni same stranke - a javnost još manje - ne mogu sa sigurnošću da potvrde tačan broj članstva.

Tvrdnje naprednjaka da su neizabrane sudije masovno prešle u njihovu stranku ponovo su pokrenule pitanje koliko je u Srbiji onih koji u džepu "kriju" partijske knjižice, kao i pitanje - postoji li stvarno pokriće za tvrdnje partija o broju svojih članova.

U SRS kažu da upravo ovih dana "pretresaju" spiskove svojih članova, a u DS ističu da ta stranka praktikuje dva puta godišnje ažuriranje centralne baze podataka.

SRS tvrdi da ima 450.000 članova, ali bi taj podatak trebalo uzeti sa rezervom, jer od osnivanja stranke 1990. nije bilo "sravnjivanja" članstva, a u međuvremenu se odvojio Tomislav Nikolić, formirao SNS i sa sobom poveo određeni broj radikala.

U DS-u centralnu bazu podataka "osvežavaju" svakih šest meseci pa stranka, prema rečima portparola Jelene Trivan, ima precizan uvid u aktivne članove, koji redovno plaćaju članarinu, kao i pasivne, koji to ne čine ili je reč o članovima koji su promenili adresu stanovanja, odselili se u inostranstvo ili prešli u drugu stranku.

Prema podacima samih stranaka, koji se moraju uzeti s rezervom, najviše članova, pored SRS, imaju PUPS i SNS. Partija ujedinjenih penzionera Srbije navodi da ima skoro 300.000 članova, a najmlađa stranka u parlamentu, SNS, da ima oko 200.000 članova.

Trivanova je navela da člansku kartu DS-a danas ima oko 170.000 građana Srbije.

DSS i NS, prema rečima portparola Petra Petkovića, odnosno potpredsednika NS Dubravke Filipovski, imaju po 90.000 članova.

G17 plus, kako je rekla šefica poslanika te stranke Suzana Grubješić, ima 85.000, a Liberalno-demokratska partija i Socijalistička partija Srbije oko 80.000.

Za razliku od DS-a, većina parlamentarnih stranaka broj članova utvrđuje na terenu, a kako su naveli u NS-u i SPS-u, taj posao prepušten je mesnim odborima, koji na lokalu "dobro poznaju situaciju" i u većini slučajeva "čak i lično imaju uvid u to da li je neko aktivan član, član samo na papiru ili je 'vlasnik' članskih karata drugih stranaka".

Izuzev liberala, sve stranke izdaju članske karte, za čiju su izradu i štampanje nadležni stranački organi, a u DS-u i SNS posebnu pažnju posvetili su i njihovom izgledu, pa su, u skladu sa modernim trendovima, plastične i podsećaju na kreditne kartice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: