NIS izlazi na berzu

Naftna industrija Srbije će u ponedeljak učiniti poslednji korak za izlazak na berzu - tražiće od Beogradske berze da se njene akcije nađu na tržištu.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

15:53

Default images

4,8 miliona građana i zaposlenih koji poseduju akcije NIS-a moći će njima da raspolažu od trenutka kada Berza zakaže prvo trgovanje.

Prema planu Vlade, to bi trebalo da se dogodi već početkom septembra.

Kada Berza objavi početak trgovanja, građani će moći i da prodaju, ali i da kupuju akcije NIS-a.

Oni koji nemaju svog brokera, a žele da prodaju akcije, moći će to da urade na šalterima pošte bez provizije, objašnjava Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.

“Kada dođu na šalter pošte, građani će samo odgovarati na pitanje koliko akcija žele da prodaju od pet, i koja je minimalna cena ispod koje ne želi da akcije budu prodate. Nakon toga potpisaće ugovor i nalog i sačekaće par dana da vidi da li su njegove akcije prodate po minimalnoj ceni koju je naveo”, kaže on.

“Gasporomnjeft”, većinski vlasnik NIS-a obavezan je da do 2. februara sledeće godine uputi poziv za otkup akcija NIS-a po minimalnoj ceni od 4,8 evra.

To znači da ispod te cene vrednost akcija neće padati. Naravno, ukoliko bude tražnje, moguće je da cena bude i veća, zbog čega se ne treba upuštati u brzopletu prodaju akcija.

Glavni broker "Sinteza investa" Nenad Gujaničić savetuje građanima da budu strpljivi.

“Ono što država nije smela da radi je da licitira sa nekom vrednošću akcija i građani prilično ogoročeni ulaze u ceo procs. To je najteži balast koji je mogao da se desi, tako da bi bilo dobro da građani eliminišu taj deo ako je moguće”, kaže on.

“Dakle, oni bi trebalo da budu strpljivi da prikupe informacije i da jednostavno urade sa svojim akcijama šta im je volja. Jednostavno da nauče sa svojom imovinom da postupaju kao sa bilo kojom imovinom – autobomilom, stanom ili slično”, navodi Gujančić.

Prvog dana trgovanja vrednost akcija može najviše da poraste i to do 300 odsto. Nadalje takvo pomeranje vrednosti nije dozvoljeno i maksimalno može iznositi 10 odsto dneveno.

Ovo će građanima Srbije biti dobro iskustvo za buduće trgovanje akcijama javnih preduzeća koje će biti podeljene, poput akcija “Telekoma”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: