Barać: Preispitati postupke države

Savet za borbu protiv korupcije tražio je od Vlade Srbije da se preispitaju potupci državnih organa u zrenjaninskoj fabrici lekova „Jugoremedija”.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

16:03

Default images

U dopisu premijeru Cvetkoviću navodi se da su postupci ministarstava ekonomije i unutrašnjih poslova suprotni interesima vlasnika fabrike, malih akcionara i Republike Srbije.

Iz toka policijske istrage u Jugoremediji vidi se da se radi o zloupotrebi policije kako bi uprava donela odluke štetne po Jugoremediju i njene vlasnike, navodi se u dopisu.

„Počev od 18. juna ove godine, uprava, akcionari i zaposleni u „Jugoremediji“ su pod konstantnom policijskom istragom pokrenutom na osnovu anonimnih prijava o navodnim zloupotrebama prilikom rekonstrukcije fabrike”, navodi se u dopisu koji je potpisala predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać i dodaje da su saslušavanja radnika nastavljena i nakon što je utvrđeno da u tom poslu nije bilo kršenja zakona.

Istraga je počela 18 dana uoči redovne Skupštine „Jugoremedije” i, zbog straha izazvanog upadom policije, veliki broj akcionara odbio je da svojim dotadašnjim predstavnicima u Skupštini da punomoćje, čime je bila dovedena u pitanje njihova većina u odnosu na državni paket akcija.

Cilj je očigledno bio da mali akcionari na Skupštini izgube kontrolu nad “Jugoremedijom” i da se imenuje novo rukovodstvo koje bi realizovalo namere da se tender raspiše pre nego što fabrika dobije GMP sertifikat. Uprkos pritiscima, punomoćnici malih akcionara su na Skupštini održanoj 6. jula obezbedili većinu glasova i dali podršku poslovnoj politici rukovodstva.

U dopisu se navodi da su problemi „Jugoremedije” počeli posle privatizacije u kojoj je vlasnišvo nad kompanijom prodato Jovici Stefanoviću Nini- ju koji je u tom trenutku bio, po tvrdnji Saveta, na poternici Interpola.

Savet podseća da je Stefanović kao vlasnik doveo do stečaja još jedno preduzeće – „Srbolek”.

„'Srbolek' je, baš kao i 'Jugoremedija', upečatljiv primer samovolje jednog od vlasnika, kome sprega sa vlastima omogućava da donosi odluke na štetu svih ostalih akcionara, među kojima su ne samo zaposleni, već i profesionalni investitori iz Srbije i Slovenije koji zajedno okupljaju više od 30% kapitala preduzeća”, navodi se u dopisu Saveta premijeru Cvetkoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: