Na silovatelja samo goloruke

Iako su žene žrtve seksualnog uznemiravanja na javnim mestima u odbrani od nasilnika nije im dozvoljena ni upotreba "suzavca", jer mogu biti prekršajno osuđene.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

08:57

Default images

Prema važećem zakonu, sprejevi su tretirani kao "gasno oružje koje izbacuje ili ispušta gas i druge supstance štetne po zdravlje", piše "Press".

Ako se upotrebi kazna je od 10.000 dinara ili do 60 dana zatvora. Neprijatnosti na javnim mestima žene uglavnom ne prijavljuju jer misle da napasnik neće dobiti odgovarajuću kaznu ili neće biti pronađen.

Biljana Petrov, inspektorka Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Policijske uprave za grad Beograd kaže da dobacivanje vulgarnosti ili dodirivanje predstavlja prekršaj Zakona o javnom redu o miru za koji je određena kazna od 35.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

„ Nažalost, ženi je u tom slučaju zabranjeno bilo koje sredstvo kojim bi napadaču nanela trajnu povredu. Ako pozove policiju, na primer, iz autobusa, u veoma kratkom roku doći će patrola zadužena za taj deo grada ili policajac koji 'drži' tu pešačku zonu. Napasnika će povesti na razgovor u policiju, sačiniće o tome službenu belešku i obavestiti tužioca koji će reći da li ima elemenata prekršaja“, ističe Biljana Petrov.

Inače, u skoro svakoj ženskoj tašni postoji dezodorans, i ukoliko njime žena u samoodbrani želi da poprska oči napasniku – prethodno bi morala dobro da pročitajte njegov hemijski sastav.

Prema rečima inspektorke Petrov, moglo bi se reći da je i ovaj vid samoodbrane dozvoljen samo ako ne sadrži nijedno sredstvo koje oslepljuje, već samo izaziva ljutinu dovoljnu da žrtva pobegne.

„Ako žena manijaku koji je napadne nanese povredu sprejom, policija će privesti oboje. Protiv njega će biti podneta krivična prijava za silovanje u pokušaju, dok će protiv žrtve biti podneta prekršajna prijava za sprej“, navodi inspektorka Petrov.

Prema njenim rečima, učinjeno zlo koje žrtva nanese napadaču ne sme da bude veće od zla koje joj je pretilo. Dakle, ne sme da se prekorači granica nužne odbrane, pa ako se branite od silovatelja, ne smete da ga ubijete, a na verbalni napad možete odgovoriti samo verbalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: