Tadić zahvalio Bugarskoj na podršci

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se premijeru Bugarske Bojku Borisovu na podršci koju ta zemlja pruža evrointegracijama Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.08.2010.

07:17

Default images

Tadić se zahvalio predsednike bugarska vlade zbog brze ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i, kako je rekao, iskrene podrške putu Srbije ka EU.

"Bugarska je članica EU, a Srbija namerava to da postane. Zahvalni smo Bugarskoj zbog ratifikacije SSP-a i suštinske i iskrene podrške na našem putu ka EU", naglasio je Tadić u Varni.

Bugarski premijer je za predsednika Srbije rekao da predstavlja "evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Bugarska snažno podržava Srbiju na evropskom putu i da su sve stranke u bugarskom parlamentu podržale ratifikaciju SSP-a.

Prilikom susreta u bugarskom letovalištu, Tadić je Borisovu - čija je zemlja članica NATO-a i ima vojnike u sastavu Kfora - preneo veliku zabrinutost zbog odluke Kfora da prepusti obezbeđenje crkava i manastira lokalnoj policiji.

Tadić je ocenio da su srpske crkve i manastiri ugroženi na Kosovu i da bi najbolje rešenje bilo da ih čuvaju vojnici Kfora.

Predsednik Srbije i premijer Bugarske razgovarali su i o privrednim vezama, istakavši značaj saradnje država Balkana.

Tadić je rekao da je bilo reči o energetskim pitanjima, izgradnji putne infrastrukture, kao i saradnji u oblasti turizma. Takođe, tema su bili i potencijali za srpske investicije u bugarsku nuklearku Belen.

“Srbija je snažno krenula u završetak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada i očekujem da ukupan pravac koridora koji prolazi kroz Srbiju bude završen do početka 2012. godine“, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je to značajno i za bugarsku ekonomiju.

Borisov je istakao značaj ekonomske saradnje dve zemlje, rekavši da će Bugarska raditi na dovršetku izgradnje auto-puta Sofija-Niš sa bugarske strane granice.

Borisov je Tadića informisao da je zvanična Sofija potpisala ugovor o gasnom aranžmanu za Južni tok.

Među temama razgovora bila je i zajednička borba protiv organizovanog kriminala.

“Srbija je u poslednje dve godine postigla velike uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala, ali mi moramo zajednički da se borimo, jer kriminal danas ne poznaje granice“, naveo je Tadić.

“Bugari i Srbi su dva bratska naroda koja se uzajamno pomažu“, zaključio je premijer Bugarske.

Borisov je boravio u Beogradu krajem aprila i tada je potpisan Sporazum između dve vlade o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine.

Bugarski premijer je tada rekao i da je sa sa srpskim domaćinima u Beogradu dogovorio izgradnju autoputa Sofija - Niš do 1. maja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: