"Invazija" Italijana na Hrvatsku

Zagrebački mediji javljaju da je u samo 60 sati, od petka do nedelje u podne, u Hrvatsku ušlo oko milion turista.

Izvor: RTL

Ponedeljak, 02.08.2010.

17:34

Default images

Kako izveštava zagrebačka televizija RTL, plaže na zadarskoj rivijeri pune su italijanskih turista.

Osamdeset morskih milja, šest sati vožnje brodom i konačno su na hrvatskoj obali. Italijani su u Zadru uvek rado viđeni gosti, podseća RTL.

“Rekli su mi da je more prekrasno, da je grad odličan, a posle ćemo videti kuda idemo”, kaže Đovana iz Bergama.

“Tu sam jer imam kod jedne gospođe besplatan smeštaj, pa zašto ne”, kaže Roberta iz Rima.

I Italijani više ne putuju kao nekad. Feragosto (kolektivni godišnji odmor u Italiji, tokom avgusta) uvek se smatrao špicom sezone, međutim, i italijanski turisti menjaju navike. Nadležni u Zadru, ipak su zadovoljni odzivom turista.

“Prvih šest mjeseci ove godine smo zabilježili porast od 25 više. Dakle, Talijana je bilo 25 više u odnosu na isto razdoblje lani što nas posebno raduje”, navodi Stjepan Felber iz Turističke zajednice Zadar.

Jedna od mnogobrojnih gošći iz Italije je i Ester, koja je već prvi dan odmora iskoristila da sa suprugom uživa na brodu u Pašmanskom kanalu. Iako Italijani slove ko zahtevni gosti oni tvrde da to nije tačno.

“Italijani uvek traže vrhunsku uslugu, velnes, konje i zabavu, a na kraju završe na moru i ne koriste većinu traženog”, kaže Ester.

No, u restoranima Italijani dobro znaju šta žele. Biraju mahom ribu i plodove mora. Novca ne žale.

“Hrvatska je odlično mesto, hrana je vrlo dobra, a cene, kad uporedim s Francuskom i Italijom, su osetno niže”, utisak je Pjera iz Ankone.

Iako su terase poluprazne, ugostitelji su napunili akvarijume s jastozima. Dolaskom Italijana računaju na njihovo brzo pražnjenje.

“To budu pravi računi, ja ih počastim kavom i rakijicom, ali to su pravi računi. Talijan ne potroši ispod dvjesto kuna po glavi, a ostali gosti oko deset eura”, kaže ugostitelj Božidar Vedrić.

Iako letuju kraće, i troše manje Italijani se još uvek kotiraju kao odlični gosti, zaključuje RTL.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: