Simić: Srbiji potreban kompromis

Dolazak Dimitrisa Drucasa u Beograd pokušaj je smirivanja strasti u odnosima Beograda i Brisela, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

22:12

Default images

Predrag Simić navodi da uticaj Grčke nije veliki, ali da njeno članstvo u Evropskoj uniji ima svoju težinu.

On očekuje da će ovakav primer ipak narednih dana slediti i neki drugi evropski zvaničnici koji su u dobrim odnosima sa Beogradom u pokušaju da približe stavove Srbije i Brisela.

"Pitanje je da li Srbija želi da se nađe suočena sa Evropskom unijom i da mobiliše glasove sveta protiv glasova organizacije kojoj želi da pristupi. Ukoliko to ne bi uspela, to bi bio jedan ozbiljan udarac", rekao je Simić u vestima TVB92.

"Mislim da je za Srbiju najbolje da dođe do kompromisa u ovih preostalih mesec dana i do usaglašenog nastupa Beograda i Brisela na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je on.

"Kao što vidimo, EU je i dalje podeljena po pitanju Kosova i čini mi se da je poseta grčkog ministra pokušaj da se ta dva zahuktala voza ipak dovedu u jedan paralelan kolosek, koji bi trebao da dovede i do nekog kompromisa", kazao je Simić.

"Za Srbiju ni poraz ni pobeda u odnosima sa EU nije ono što želi dobiti", ocenio je Predrag Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: