EU nije poslala rezoluciju o Kosovu

Evropska unija nije poslala Ujedinjenim nacijama rezoluciju o Kosovu, izjavio je u Beogradu zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

09:55

Default images

Posle sastanka Drucasa sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, sagovornici su najavili da će kontakti Beograda i Brisela biti nastavljeni.

Brojne spekulacije o tome da li je Evropska unija spremila svoju rezoluciju nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Beogradu razrešio je zamenik grčkog šefa diplomatije.

Dimitris Drucas kaže da se među evropskom dvadesetsedmoricom po ovom pitanju još usaglašavaju stavovi.

“Ne postoji ni rezolucija, ni nacrt rezolucije koji je Evropska unija sačinila i podnela Ujedinjenim nacijama”, rekao je Drucas. “Normalno je da zemlje članice Unije međusobno razgovaraju, baš kao i što je prirodno da razgovaraju sa zemljama koje su blizu članstva u Uniji”, objasnio je on.

Drucas navodi da je deo njegove misije u Beogradu i da prenese preovlađujuća mišljenja iz Brisela, posebno posle konsultacija sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Dvojica zvaničnika – ministar Vuk Jeremić i zamenik grčkog šefa diplomatije, kažu da bi konsultacije Srbije i Evropske unije trebalo da budu nastavljene.
Dimitris Drucas (Tanjug)
“Normalno je da zemlja kao što je Srbija ima konstantan dijalog sa Evropskom unijom, pa prema tome, spremni smo da nastavimo razgovore sa svima po svim pitanjima”, rekao je Vuk Jeremić.

“Bilo je i do sada puno razgovora između Srbije i Evropske unije, posebno sa visokom predstavnicom. Mi želimo da se ovaj dijalog nastavi, jer je dijalog za nas jedini i najbolji način da se pronađe rešenje bilo kog problema”, rekao je Dimitris Drucas.

Tema razgovora dvaju zvaničnika bili su i bilateralni odnosi, a dve zemlje potpisale su i Memorandum o saradnji prema kome će Grčka na svaki način pomoći srpski put u Evropsku uniju.

“Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da zaključimo zajednički da ne postoje razlike u gledanjima Grčke i Srbije po najvažnijim pitanjima vezanim za stabilnost zapadnog Balkana”, rekao je šef diplomatije Srbije.

Drucas je posetu Beogradu završio susretom sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

"Navodi iz medija u liniji sa stavom EU"

Da Evropska unija nije sačinila sopstvenu rezoluciju o Kosovu, potvrdili su i beogradskom listu “Politika” izvori bliski Savetu EU.

“Sigurno bismo znali da postoji predlog teksta rezolucije EU i da ga je (visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku) Ketrin Ešton poslala državama članicama, a s obzirom da to ne znamo, zaključujemo da ne postoji", kazao je sagovornik “Politike“ koji je insistirao na anonimnosti.

Ipak, sagovornik "Poltike" iz Brisela je rekao da su navodi iz "predloga rezolucije EU koje su objavili mediji u Srbiji 'potpuno u liniji sa stavom EU i onim što je Ketrin Ešton već rekla pozivajući na dijalog Beograda i Prištine'".
Na insistiranje "Politike" da još jednom proveri da li ipak postoji predlog rezolucije EU, sagovornik lista je rekao: "Isključujem mogućnost da postoji predlog i da je Eštonova o njemu izvestila zemlje članice, jer bismo sigurno to znali".

Spekulacije o evropskoj rezoluciji pojavile su se nakon što su neki izvori iz pojedinih zemalja članica Unije izjavili da je "jedna vrsta predloga rezolucije o Kosovu u ime EU poslata Generalnoj skupštini UN.

Prema navodima agencije Beta, u sedište UN upućena je "jedna vrsta predloga" rezolucije. U njoj se kaže da EU pozdravlja nameru "dve strane" za napredak u regionalnoj saradnji, ekonomskom i demokratskom razvitku u cilju regionalne stabilizacije, a saglasno njihovoj evropskoj perspektivi.

Izvori agencije Beta iz Saveta ministara EU i Evropske komisije navode da se u tom predlogu ne pominje "dijalog".

Oni kažu da su stavovi usaglašeni u deklaraciji od 22. jula "dobra osnova da se pospeši i dopuni" ono što se navodi u predlogu rezolucije koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN.

Ketrin Ešton je u ime EU 22. jula rekla da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji i da je "EU spremna da pomogne dijalog Prištine i Beograda", koji, kako je rekla, treba da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život naroda.

Ban Ki Mun za dijalog uz posredovanje EU

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun informisao je članove Saveta bezbednosti o saradnji sa EU u dijalogu Prištine i Beograda, piše prištinski dnevnik “Ekspres“.

Četiri dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Kosovu, Ban Ki Mun je članovima Saveta podelio svoj redovni izveštaj o događajima na Kosovu u periodu od 16. marta do 15. jula.
Ban Ki Mun za dijalog uz posredovanje EU (FoNet, arhiva)
Generalni sekretar u izveštaju potvrđuje da je predložio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da se izaslanici uključe u razgovore između Prištine i Beograda.

Iako izveštaj pokriva period do 15. jula, Ban Ki Mun je izvestio i o mišljenju Međunarodnog suda pravde objavljenom nedelju dana kasnije, navodi dnevnik.

"Sud je došao do zaključka da odobrenjem deklaracije nije prekršeno nijedno pravilo međunarodnog prava. Sada, posle mišljenja MSP-a, došlo je vreme da se Priština i Beograd uključe u dijalog o nerešenim izazovima", navedeno je u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: