I EU podnosi rezoluciju o Kosovu

Evropska unija podneće UN svoj predlog rezolucije o Kosovu, saznaje B92. Vuk Jeremić i Ban Ki Mun razgovarali o predlogu rezolucije Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

16:04

Default images

Evropska unija podneće Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija svoj predlog rezolucije o Kosovu oko koje će pokušati da okupi svih 27 članica, saznaje B92.

Velika Britanija oštro kritikuje Beograd zbog podnošenja predloga rezolucije pre nego što je taj tekst usaglašen sa Briselom, a ambasador Vordsvort upozorava na moguće probleme u nastavku evropskih integracija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarali su danas u Njujorku o nacrtu rezolucije, koji je Srbija u sredu predala Generalnoj skupštini UN.

Vuk Jeremić preneo je Banu poziciju Srbije nakon proglašenja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Posvećeni smo traženju kompromisnog rešenja za Kosovo i smatramo da se do njega može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore, a ne jednostranim koracima”, rekao je Jeremić nakon susreta.

On je napomenuo da Srbija traži podršku UN za traženje kompromisa pregovorima, što se vidi kroz sadržaj rezolucije koju je podnela Generalnoj skupštini UN, a koja će se na dnevnom redu naći u septembru.

"Biće izuzetno teško pod novonastalim okolnostima ostvariti većinu u Generalnoj skupštini UN, ali učinićemo sve da to postignemo. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine”, kazao je ministar Jeremić.

On je, takođe, uputio apel Ujedinjenim nacijama da ostanu blisko angažovane na tom pitanju, jer je potrebna bliska saradnja svih međunarodnih činilaca.

Jeremić će se u Njujorku sastati sa ambasadorima zemalja za koje se smatra da su blizu priznanja nezavisnosti Kosova, a kojima su izaslanici predsednika Srbije Borisa Tadića predali pismo u kome se traži da ne priznaju nezavisnost.

A kako agencija Tanjug saznaje u Njujorku, vlasti u Prištini su svim članicama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova uputile pismo u kome traže priznanje i pri tom iznose interpretaciju da je mišljenje MSP potvrdilo međunarodno pravnu legalnost nezavisnosti Kosova.

Ranije, u autorskom tekstu objavljenom u američkom dnevniku "Vol strit džurnal", Vuk Jeremić je ocenio da je Međunarodni sud pravde prepustio Generalnoj skupštini UN da se bavi političkim posledicama savetodavnog mišljenja.

On je poručio da je otvaranje mirnog dijaloga koji bi rezultirao kompromisom jedini način za napredovanje regiona kao i da se moraju izbeći negativne posledice koje bi nastale ukoliko bi jednostrana secesija postala univerzalno primenjiva.

Najžešće kritike iz Londona

Srbija je juče podnela Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja putem dijaloga. Najžešće kritike novog poteza srpske diplomatije stigla je iz Londona.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem u kome izražava razočaranje zbog poteza Srbije, koja se pre podnošenja rezolucije nije konsultovala sa Evropskom unijom, iako je tako bilo dogovoreno.
Ambasador Britanije Stiven Vordsvort izjavio je za BBC da su zvaničnici EU i SAD radili zajedno sa partnerima u Beogradu na sastavljanju zajedničke rezolucije za Generalnu skupštinu i da ih je iznenadila brzina kojom se Beograd obratio tom telu.

U Srbiji se razmišlja o Evropskoj uniji - posle Ivice Dačića i Dragan Marković Palma postavlja pitanje: šta međunarodna zajednica traži od Srbije da bi ušla u Evropsku uniju?

Ova rezigniranost inače proevropski orijentisanog gradonačelnika Jagodine usledila je, kako objašnjava, posle odluka Međunarodnog suda pravde i okružnog suda u Londonu, koji je oslobodio Ejupa Ganića, ali i usled nezadovoljstva, kako ocenjuje, pristrasnom politikom Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: