Reforme na Kubi donose "privatnike"

Kubanski poslanici razmatraće predlog koji predviđa otvaranje privatnih malih trgovina u cilju jačanja domaće privrede, objavili su kubanski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

21:46

Default images

Nedavno je dozvoljeno i otvaranje privatnih frizerskih radnji i taksi-udruženja.

Štampa navodi da će parlament o tom predlogu raspravljati u okviru poslaničke rasprave o načinima da se reše ekonomski problemi zemlje.

O toj temi će sutra prvo raspravljati skupštinski odbori, a glavna rasprava u parlamentu se očekuje u nedelju.

Među tim novim merama koje bi doprinele privrednom oporavku, nalazi se i mogućnost otvaranja malih privatnih trgovina uz prethodnu dozvolu države, što je mera koju već tri meseca u Havani koriste frizeri.

Vlada Raula Kastra prethodno je taksistima odobrila da vode privatan posao.

Predsednik Raul Kastro, koji u ponedeljak nije kao što je to tradicija održao govor povodom nacionalnog praznika, trebalo bi u nedelju da se obrati poslanicima u skupštini i govori o stanju u državi.

Raul Kastro je, međutim, još pre šest meseci najavljujući ekonomske reforme među kojima je i privatizacija malih trgovinskih radnji, rekao da će reforme biti sprovođene sporo kako bi se izbegle greške.

Vladajuća partija na Kubi je već decenijama komunistička.

Kubanska privreda koju više od 90 odsto kontroliše država umnogome zavisi od uvoza, a najveće probleme joj zadaju siva ekonomija, korupcija, glomazna birokratija i američki embargo koji je na snazi 48 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: