Rusija neće priznati Kosovo

Rusija neće zbog odluke MSP promeniti svoj stav i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

19:29

Default images

"Sud je dao mišljenje samo o Deklaraciji, posebno naglasivši da nije razmatrao... pitanje prava Kosova na jednostrano odvajanje od Srbije", neveo je on.

U izjavi, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva, kaže se i da se Sud u svojim zaključcima nije izjasnio o posledicama donošenja deklaracije o nezavisnosti, o tome da li je Kosovo država.

Sud se nije izjasnio ni o zakonitosti priznavanja nezavisnosti od niza država, navodi se dalje.

"Naša pozicija o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjena", navodi se u izjavi.

Nesterenko je ukazao da Moskva smatra da je rešenje kosovskog problema "moguće samo putem nastavljanja pregovora zainteresovanih strana na osnovu odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja, kako navodi i Međunarodni sud, ostaje opštepriznata međunarodno-pravna osnova za rešavanje problema".

Rusija je spremna da tome i dalje doprinosi, rekao je Nesterenko.

Španija poštuje mišljenje suda

Španija poštuje mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova ne izjašnjavajući se o nezavisnosti Kosova.

Španija je među pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a među njima su Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

Portparolka španskog ministarstva rekla je da Madrid podržava izjavu šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je ocenila da mišljenje Međunarodnog suda pravde otvara "novu eru" i da se od sada "treba okrenuti budućnosti".

Odgovarajući na pitanje novinara ona, međutim, nije želela da kaže hoće li Španija promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: